Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de ONG-uri cer un plan strategic pentru educaţia sexuală a elevilor

ro

26 Sep, 2015 14:26 1122 Marime text
Zeci de organizaţii neguvernamentale cer Ministerului Educaţiei, Institututului pentru Ştiinţele Educaţiei, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Tineretului şi Sportului să elaboreze un plan strategic pentru educaţie sexuală, arătând că deşi această materie ar trebui să fie obligatorie înainte ca tinerii să devină activi sexual, cei din învăţământul preuniversitar continuă să fie privaţi de informaţii. Organizaţiile cer ca materia respectivă să fie inclusă în curriculum-ul naţional obligatoriu şi care să fie accesibilă tuturor elevilor.
 
"Trăim într-o societate în care se transmit masiv informaţii distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce ţin de responsabilitate, înţelegerea funcţionării propriului corp şi respectul în relaţiile intime. Statul român, prin educaţia pe care o oferă generaţiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul şi egalitatea între femei şi bărbaţi, acceptarea diversităţii şi cunoaşterea despre afecţiune şi sexualitate, care să-i facă pe copii şi tineri să se înţeleagă pe sine şi pe cei din jur", se arată în apelul public iniţiat de Coaliţia pentru Egalitate de Gen, susţinut în total de 67 de organizaţii.
 
Semnatarii solicită ca prevederile pentru educaţia sexuală să impună un standard de calitate şi să preia definiţia educaţiei sexuale formulată de centrala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care precizează, printre altele, că educaţia sexuală înseamnă a învăţa despre aspectele cognitive, emoţionale, sociale, interactive şi fizice ale sexualităţii.
 
"Educaţia sexuală este adecvată vârstei şi este corectă din punct de vedere ştiinţific, având ca scop înzestrarea copiilor şi tinerilor cu informaţii, competenţe şi valori pozitive legate de propria sexualitate, relaţii sănătoase şi respectul faţă de sănătatea lor sexuală şi a altora", se arată în apelul organizaţiilor neguvernamentale.
 
Semnatarii spun că statisticile îngrijorătoare şi evenimentele grave din decursul ultimului an ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru autorităţi şi explică ce mesaje ar trebui să transmită această materie.
 
În cadrul orelor de educaţie sexuală elevilor ar trebui să li se vorbească şi despre protejarea împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi prevenirea discriminării persoanelor care suferă de HIV/SIDA, dar şi despre protejarea împotriva sarcinilor nedorite. România are cea mai mare rată de sarcini la adolescente din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare faţă de media europeană.
 
În cadrul acestor cursuri, copiilor şi tinerilor ar trebui să li se dea posibilitatea identificării şi semnalizării abuzurilor sexuale comise asupra lor, în special de către alţi membri ai familiei sau de către colegi de şcoală, să li se transmită cunoştinţe despre sexualitate şi funcţionarea aparatului reproductiv feminin şi masculin, dar şi despre diversitatea orientărilor sexuale, care vor ajuta tinerii să-şi înţeleagă mai bine propria identitate sexuală şi să-i respecte pe cei din jur, indiferent dacă sunt heterosexuali sau LGBT (lesbiene, gay, bisexuale sau transgender).
 
Organizaţiile semnatare salutată promisiunea Ministerului Sănătăţii din "Strategia pentru Sănătate 2020", cerând respectarea documentului care prevede: reducerea numărului de sarcini nedorite şi avorturi la adolescente şi colaborarea cu Ministerul Educaţiei pentru "creşterea nivelului de cunoştinţe privind sănătatea reproducerii la tinerii adolescenţi".
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii