Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de mii de musulmani celebrează, astăzi, Kurban Bayram, Sărbătoarea Sacrificiului

ro

12 Sep, 2016 13:06 3479 Marime text
Sărbătoare importantă pentru cei aproximativ 70.000 de credincioși musulmani din România. Astăzi este Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului), unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului, organizat la Mecca.
 
Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintita credință, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credința în Allah.
 
Tradiția sacrificării unui animal (berbec, oaie, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult și înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificația unui gest de bunăvoință și adorare a lui Allah, prinos de mulțumire și recunoștință pentru împlinirea unor năzuințe, credinciosul muslman oferind în dar nevoiașilor două treimi din animalul jerfit și oprind pentru cina din familie doar o treime din Kurban.
 
Muftiul Muurat Iusuf a oficiat, în această dimineață, Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), la Geamia Hunkar, din Constanța, iar ulterior a luat parte la o serie de sacrificii ritualice și a oferit 2.000 de pachete cu carne de kurban pentru familiile nevoiașe din județele Constanța,Tulcea și Cǎlǎrași, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanții Fundației Hassene Germania – din Köln și Directia Ministerului Cultului Islamic din Republica Turcia (Diyanet Isleri Baskanligi) prin intermediul Biroului Atasatului pentru Servicii Religioase al Republicii Turcia din Constanța.
 
Muftiul Cultului Musulman urează tuturor musulmanilor din România „KURBAN BAIRAM KAYRLI BOLSIN “- „KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN” - „ID MUBARAK” „UN BAİRAM FERİCİT”!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii