Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Weekend canicular si cu nisip din Sahara in atmosfera

ro

10 Jun, 2010 19:05 1099 Marime text

Prima caniculă din acest an începe să cuprindă România, atenţionează meteorologii. Vineri va fi prima zi cu valori termice care depăşesc cu puţin pragul de caniculă, de 35 de grade. Aşadar, maximele pornesc de la 29 de grade la Constanţa şi urcă la 34 în Bucureşti, la 35 la Arad, Timişoara, Deva şi Alba Iulia şi ating inclusiv valori de 36 de grade cum va fi cazul la Giurgiu.

Începând de vineri, vom avea şi concentraţii de praf saharian în aerul din România. Potrivit doctorului în fizică, Doina Nicolae, în deşert se formează destul de des furtuni care ridică nisipul la înălţimi mari şi acest lucru facilitează transportul acestuia până deasupra ţării noastre.

"Vom avea concentraţii crescute de praf saharian în aer. Fenomenul va începe de mâine. Deşi simţim de acum căldura maselor de aer care vin dinspre Africa, totuşi acest efect se va intensifica de mâine", a spus Doina Nicolae.

Potrivit acesteia, praful saharian nu stă foarte mult deasupra României. "De obicei stă cam două - trei zile, după care se formează nori şi începe să plouă. Aşadar ne aşteptăm la caniculă şi la temperaturi crescute timp de două - trei zile, după care probabil se va mai răcori puţin. Dar fenomenul se va repeta întreaga vară", a spus Doina Nicolae.

Praful saharian va fi resimţit de populaţie prin căldură exesivă şi umiditate crescută la sol care, împreună cu creşterea concentraţiilor de ozon va amplifica efectul de sufocare.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii