Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:44 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vultur codalb salvat la Sulina

ro

01 Aug, 2013 15:28 1471 Marime text
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a fost chemată să intervină în ajutorul unui Vultur codalb aflat in dificultate. Exemplarul juvenil a fost găsit în zona Cardon, în urmă cu 3 săptămâni, de către domnul Dan Sebastian care locuieşte în oraşul Sulina. Cu sprijinul reprezentantului ARBDD din zonă şi cel al Fundaţiei „Prietenii Deltei Dunării” pasărea a fost transportată la cabinetul medicului veterinar din Sulina pentru o primă examinare de urgenţă. S-a constatat că nu prezintă fracturi sau răni vizibile şi, dată find starea de slăbiciune evidentă, i s-au  administrat vitamine injectabile.

Ulterior, o şalupă a ARBDD a transportat vulturul la Tulcea, iar de aici a fost preluat de către Organizaţia neguvernamentală „Oceanic Club” Constanţa care dispune de dotări adecvate pentru îngrijirea unor păsări rănite. Concluziile unei examinări medicale mai amănunţite au indicat faptul că starea precară în care a fost găsit acest exemplar juvenil se datorează unei electrocutări. După tratamentele necesare şi de îndată ce starea de sănătate a permis acest lucru, codalbul a fost readus şi eliberat în habitatul în care a fost găsit, nu înainte de a fi fost inelat în vederea monitorizării sale ulterioare.

Edward Bratfanof, Guvernatorul ARBDD a declarat „Ne bucură nespus să vedem că populaţia locală înţelege importanţa protejării acestui adevărat tezaur de frumuseţe care este Delta Dunării şi se implică activ în protejarea valorilor sale. Mulţumim tuturor celor care şi-au adus contribuţia şi nutrim speranţa că astfel de iniţiative sunt un exemplu de urmat pentru toţi cei care vor ca generaţiile ce ne vor urma să se poată bucura şi ele de frumuseţi care în alte părţi ale lumii au dispărut de mult.”

Vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), specie periclitată, protejată prin Directiva Păsări 79/409/EEC, considerată emblematică pentru frumuseţea biodiversităţii habitatelor dunărene, este subiectul unui program internaţional de monitorizare iniţiat în anii ‘70 de Suedia la care au aderat ulterior Finlanda, Norvegia, Anglia şi în general toate ţările din nordul Europei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii