Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Voi păstra Spania întotdeauna în adâncul inimii mele” Regele Spaniei Juan Carlos a abdicat

ro

02 Jun, 2014 17:13 1373 Marime text
Regele Spaniei Juan Carlos a renunțat la tron, după aproape 40 de ani de domnie. Decizia a fost luată în favoarea fiului său, Printul Felipe de Asturia, a anuntat luni premierul spaniol Mariano Rajoy, citat de Reuters.

Potrivit Hotnews, șeful guvernului de la Madrid a precizat că regele are probleme de sănătate și că renunță la tron din motive personale. Pe de altă parte, surse din Palatul Regal afirmă că decizia de a abdica s-a bazat pe rațiuni politice mai degrabă decât pe motive de sănătate. Mai precis, Casa regală spaniolă a rămas fără sprijinul public în ultimii ani pe fondul scandalurilor și a gafelor. Fiica sa Infanta Cristina și sotul ei Inaki Urdangarin sunt cercetați într-un dosar de fraudă fiscală.

Decizia privind abdicarea a fost luată în luna ianuarie, fiind comunicată în aprilie premierului Rahoy și liderului de opozitie Alfredo Perez Rubalcaba (socialist). Pentru a evita infulențarea votului, acest anunța fost amânat până dupa alegerile europarlamentare.

Juan Carlos a urcat pe tron în noiembrie 1975 și a condus tranziția Spaniei către democrație în anii 1970, după dictatura lui Francisco Franco, bucurându-se de un val de popularitate, scrie Hotnews.

Potrivit DC News, Regele Juan Carlos a făcut astăzi și primele declarații de presă. „Mă simt identificat și sunt foarte apropiat de dorințele poporului meu. Am suferit de durerea și frustrarea poporului. Problemele pe care le-am avut au lăsat cicatrici puternice în pătura socială. În acești ani dificili, am putut să facem un calcul foarte critic asupra greșelilor pe care le-am făcut. Drept contapondere, a reînviat o conștiință națională. Știm din nou ce trebuie să facem și cine suntem: o națiune mare, o națiune puternică. O nouă generație reclamă locul în acest moment al istoriei spaniole. Astăzi, trebuie pusă în evidență o nouă generație, cu o nouă lumină și cu multă energie. Unica mea dorință a fost să contribui la progresul și libertatea spaniolilor. Vreau tot ce este mai bun pentru Spania căreia i-am dedicat viața întreagă. Felipe va fi moștenitorul coroanei. Este un semn al stabilității instituției monarhiei. La 76 de ani, m-am decis să pregătesc în câteva luni această tranziție pentru a asigura stabilitatea. Felipe are destulă maturitate, pregătire și simț de răspundere pentru a asigura conducerea adimistraței statului. Voi păstra Spania întotdeauna în adâncul inimii mele.”




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii