Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vocea politicienilor. Brexit este o decizie- șoc, care va afecta toți românii care trăiesc în Marea Britanie

ro

24 Jun, 2016 14:20 2090 Marime text
Politologul Cristian Pîrvulescu a apreciat că referendumul din Marea Britanie, deși a creat o nouă criză și a provocat neliniște politică, nu va duce, cel mai probabil, la dezechilibrarea Uniunii Europene. El a admis, însă, că, odată cu anunțarea rezultatelor, multe dintre partidele eurosceptice europene cred că ar fi momentul să încerce același experiment și în țările lor. În opinia sa, în ceea ce privește Marea Britanie, consecințele pot fi importante la nivelul Scoției și al Irlandei de Nord, el precizând că s-ar putea ca și statele Uniunii Europene să resimtă din plin efectele acestei ieșiri.

Referindu-se la România, Pîrvulescu a arătat că, în prezent, sunt greu de anticipat consecințele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
 

"România va suporta aceleași efecte pe care le vor suporta și celelalte țări. În cazul în care o criză economică se va declanșa din cauza temerilor de pe burse, România va fi cu siguranță afectată. Pe de altă parte, România va resimți nu imediat, ci în timp efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru că românii care lucrează în această țară - e vorba de sute de mii - vor avea de suportat consecințe", a explicat Pîrvulescu pentru Agerpres.

 
În opinia sa, aceste consecințe vor rezulta din negocierile pe care UE le va avea din Marea Britanie, proces care nu se va întâmpla "peste noapte", ci în câțiva ani.
 
La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, anunță că se vor analiza în Camera superioară a Parlamentului de la București - în grupurile parlamentare și în Comisia de politică externă - efectele previzibile ale rezultatului votului din Marea Britanie, după care concluziile vor fi date publicității. El consideră însă că România trebuie să rămână în continuare un partener loial al Uniunii Europene.
 
"Cred că sunt în asentimentul unei majorități a poporului român, a forțelor politice și a tuturor autorităților publice că România va rămâne în continuare un partener loial al Uniunii Europene care va acționa în spiritul solidarității care a făcut posibilă această construcție", a transmis, într-un comunicat, Tăriceanu.

Brexit - decizie-șoc ce ne va afecta pe toți 
 

„Brexit este o decizie- șoc, care va afecta toți românii care trăiesc în Marea Britanie, dar ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană este un proces care va dura", a afirmat Cristina Irimie, reprezentanta comunității române din această țară la Congresul Românilor de Pretutindeni, care se desfășoară astăzi și mâine, la Palatul Parlamentului.

 
În opinia ei, procesul de ieșire din UE este unul ce va dura, timp în care românii își pot legaliza statutul. "Ceea ce vă pot spune este că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană e un proces care va dura, de aceea este timp suficient pentru românii care sunt în Marea Britanie să își legalizeze statutul", a adăugat ea.
 
Potrivit lui Irimie, "orice cetățean român care lucrează în Marea Britanie cu forme legale nu va fi afectat, deoarece drepturile lui vor continua să existe și post-ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană".
 
În negocierile directe cu Marea Britanie, este de părere Cristina Irimie, România va avea nevoie de "diplomație, lobby și de mesaje clare și pertinente". Irimie a mai spus că, potrivit numerelor de asigurare socială emise în Regat, comunitatea românilor din Marea Britanie numără între 400.000 și 500.000 de persoane.
  
​ 
De astăzi UE nu mai e ce a fost!
 
Ieșirea Marii Britanii din UE este o surpriză pentru toată Europa și un semnal de alarmă, pentru că ''se deschide o filă nouă în istoria UE'', este de părere președintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely.
 

"Este o surpriză pentru toată Europa și un semnal de alarmă pentru că se deschide o filă nouă în istoria UE. De astăzi UE nu mai e ce a fost și va trebui foarte curând să se analizeze și problemele juridice, care sunt consecințele economice, juridice ale ieșirii Marii Britanii. Este un semnal pentru toată Europa, acel spirit de solidaritate care este în principiile de bază, dacă mai funcționează sau nu în UE, pentru că asemenea referendumuri se pot anunța practic în toate țările din UE", a declarat Borbely.

 
El a spus că partidele populiste, care nu au o altă ideologie decât una antieuropeană, antimigraționistă și naționalistă, au câștigat teren și acestea vor profita de "această breșă" care s-a format în ceea ce privește solidaritatea din UE. Laszlo Borbely consideră că vor fi și consecințe sociale, pentru că, probabil, Marea Britanie va decide condiții mai dificile pentru cei care vor să lucreze aici.

”Când vrei să ieși, sigur că ieșirea este la fel de grea ca intrarea”
 
Președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Petru Filip, a declarat că este absolut necesară o reformă instituțională a Uniunii Europene astfel încât ieșirea Marii Britanii să nu constituie un precedent pentru alte țări.
 

"Nu mă așteptam la acest rezultat. (...) Cred că ceea ce s-a întâmplat trebuie înțeles prin prisma în care cetățeanul obișnuit se raportează la modul în care, din punctul de vedere funcțional, birocratic, UE a mers sau a ajuns la nivelul în care a ajuns în acest moment. Este clar că, pentru mine cel puțin, o reformă instituțională a UE este absolut necesară pentru ca ceea ce s-a întâmplat ieri în Regatul Unit să nu provoace acel precedent care să atragă după el alte precedente la nivelul Uniunii Europene. În multe țări UE, la nivelul cetățeanului de rând, nu la nivelul politicianului, evoluția UE în ultimii ani nu le-a creat acestora un nivel de satisfacție suficient de ridicat", a precizat Petru Filip.

 
El a spus că este un semnal foarte important pentru instituțiile europene și pentru ceilalți membri ai UE, iar această vară va trebui să fie una de lucru, în care oamenii politici și comunicarea cu cetățenii fiecărei țări în parte să fie una foarte activă.
 

"În privința consecințelor, după părerea mea, pe termen scurt, piețele financiare vor fi cele care vor reacționa imediat. Cred că este primul element. Deja bursele au început să fie foarte sensibile. Sigur că, după o sensibilitate majoră, cu acute, se vor stabiliza undeva, dar oricum nu la nivelul la care a fost. Pe termen mediu, ceea ce se discută în spațiul public pe care le-am auzit - ce se va întâmpla cu românii, cu aplicarea Tratatului, ce se va întâmpla cu decizia Parlamentului britanic, ce înseamnă democrația britanică, ce înseamnă impactul referendumului față de clasa politică britanică - sunt lucruri pe care... văzând și făcând. Nu cred că se vor petrece, pe termen mediu, mă refer un an - un an jumătate, până când nu vor veni și celelalte decizii în plan politic britanic", a adăugat Filip.

 
Petru Filip este de părere că alte consecințe nu pot fi anticipate, dar, pe fond, este un semnal de alarmă de funcționare în continuare a UE.
 

"Nu cred că cineva poate să fie astăzi Mafalda și să spună ce se va întâmpla peste 6 luni sau 8 luni. Este exact cu discuția în legătură cu ce se întâmplă cu aplicarea articolului 5 din Tratatul NATO - nu l-a aplicat nimeni, el există. Așa se întâmplă și cu Marea Britanie. Este primul exemplu de cineva care vrea să iasă. Până acum toți au vrut să intre. Când vrei să ieși, sigur că ieșirea este la fel de grea ca intrarea", a explicat Filip.

 
„România nu ar trebui să fie afectată”
 
Europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație din PE, consideră că efectele ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană nu vor fi plăcute în niciun sens și susține că România nu ar trebui să fie afectată de Brexit.
 

"Ce mă sperie pe mine, pur și simplu ca cititor de istorie și trăitor în vreo două - trei orânduiri, este că se repetă o schemă, o ecuație. Un grup de nebuni, zgomotoși, tot cu naționalismul în piept și cu pieptul de aramă și cu foarte mulți creduli și neinformați schimbă istoria. Și schema asta a funcționat în ambele războaie mondiale. Europene amândouă. Mi-e foarte frică de viitor, din acest punct de vedere", a adăugat europarlamentarul român.

 
Diaconu a apreciat că România nu ar trebui să fie afectată foarte tare.
 
O lovitură pe care o primim în plin
 
Președintele PSRO, senatorul Mircea Geoană, consideră că rezultatul referendumului din Marea Britanie reprezintă o "veste dură pentru Europa", viitorul celor peste 200.000 de români din Regatul Unit fiind "cel puțin incert".
 

"O veste dură pentru Europa. Britanicii au decis să părăsească Uniunea Europeană. David Cameron nu a rezistat după dezastrul de la referendum și și-a depus mandatul de premier. Viitorul celor peste 200.000 de români din Regat este cel puțin incert, iar moneda națională a început deja să se deprecieze. În plus, Brexit-ul ar putea costa România zeci de milioane de euro în următorii ani. Strict pentru țara noastră, ieșirea Marii Britanii din UE este o lovitură pe care o primim în plin", a scris Mircea Geoană, fost ministru de Externe, pe Facebook.

 
Acesta susține că "riscul contagiunii dorinței impulsive de a părăsi construcția europeană este uriaș" și pledează ca "în acest moment de divorț să fim mai uniți ca niciodată".
 

"Cu un scor strâns de 52% în favoarea Brexit și cu o uriașă prezență de 72% la vot, mai mult de jumătate din cei 30 de milioane de britanici au votat împotriva istoriei de 43 de ani de integrare europeană. Extrema dreaptă britanică, prin vocea lui Nigel Farage, proclamă astăzi "Ziua Independenței", în timp ce pro-europenii denunță o catastrofă. Cert este că urmează mulți ani de incertitudine înainte, că Uniunea Europeană începe de astăzi un profund proces de schimbare și că riscul contagiunii dorinței impulsive de a părăsi construcția europeană este uriaș. Franța sau Olanda, prin Le Pen și Wilders, nu au întârziat să ceară un referendum similar. Aliații NATO sunt la fel de îngrijorați după rezultatele referendumului. Vin zile grele și imprevizibile în care, în mod ciudat, în acest moment de divorț trebuie să fim mai uniți ca niciodată", mai scrie Geoană.

 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii