Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victorie a președintelui Iohannis în procesul cu MApN. Ce a decis Curtea de Apel în cazul decretului privind mandatul șefului Statului Major al Apărări

ro

29 Mar, 2019 13:57 1019 Marime text
Curtea de Apel Bucureşti a respins vineri, ca inadmisibilă, cererea depusă de Ministerul Apărării Naţionale în care se solicita anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, informează Agerpres.ro

Decizia instanţei nu este definitivă.

"Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului Ministerul Apărării Naţionale prin ministrul Apărării Naţionale, invocată de pârâţii preşedintele României Klaus-Werner Iohannis, Administraţia Prezidenţială şi Ciucă Gh. Nicolae Ionel, ca nefondată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României Klaus-Werner Iohannis, Administraţia Prezidenţială şi Ciucă Gh. Nicolae Ionel, ca nefondată. Respinge, în temeiul art. 5 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, acţiunea formulată de către reclamantul Ministerul Apărării Naţionale prin ministrul Apărării Naţionale, în contradictoriu cu pârâţii preşedintele României Klaus-Werner Iohannis, Administraţia Prezidenţială şi Ciucă Gh. Nicolae Ionel, având ca obiect anularea decretului nr. 1331/28.12.2018, ca fiind inadmisibilă în privinţa controlului judecătoresc în contenciosul administrativ asupra actelor de comandament militar definite de art. 2 alin.1 lit. l) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Obligă reclamantul Ministerul Apărării Naţionale la plata către pârâtul Ciucă Gh. Nicolae Ionel a sumei de 900 lei reprezentând cheltuieli de judecată - onorariu avocat. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti", se arată în decizia instanţei.


Hotărârea a fost luată de judecătorul Silviu Barbu, care a făcut anterior două cereri de a fi schimbat din acest proces, ambele respinse. Magistratul a invocat că presa i-a pus la îndoială imparţialitatea, după ce soţia sa a semnat o scrisoare adresată CSM, în care se solicita luarea unor măsuri în cazul protestelor organizate de magistraţi împotriva OUG 7 pe legile Justiţiei.

Anterior, un alt judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a decis într-un proces separat suspendarea decretului semnat de Iohannis cu privire la mandatul şefului Armatei, până la soluţionarea cererii de anulare. Deşi este executorie, decizia de suspendare nu este definitivă şi se află în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii