Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Ponta vrea schimbarea legii salarizării bugetarilor Trebuie să fie un salariu minim pe economie şi unul maxim

ro

28 Jun, 2013 21:05 1380 Marime text
 Premierul Victor Ponta a declarat vineri seară, într-o intervenţie la Antena 3, că Guvernul va realiza, din toamnă, o reformă a adiministratiei publice, "cum n-a mai facut-o nimeni in 23 de ani", menţionând totodată că este nevoie de o nouă lege a salarizarii funcţionarilor publici, care să stabilească un salariu minim pe economie şi un salariu maxim.
Declaratiile lui Victor Ponta: 
Desfiinţarea posturilor vacante e un prim pas, de fapt alea sunt posturi care oricum nu erau ocupate nici acum, dar care justificau prezenţa unor şefi, adică director de direcţie, şef de serviciu, nu mai aveau pe nimeni în subordine dar ei tot şefi erau. Însă asta ne permite să deblocăm acel sistem de 1 la 7, care ne crea mult mai multe probleme, inclusiv la primării, trebuia să plece şapte angajaţi din primărie ca să angajeze unul în loc.
Acum proiectul de 1 la 1 poate fi pus în aplicare, iar oricum acesta este primul pas, pentru ca pasul următor pe care vreau să-l facem în toamnă este o regândire totală a ideii de administraţie.
Noi acum vedem ce posturi avem şi ne facem funcţionarea ministerelor sau a primăriilor de la angajaţi, or lucrurile trebuie să fie in sens invers, trebuie să fie: ce are de facut un minister, ce are de facut o primărie, care e bugetul de personal pe care şi-l permite, iar în interiorul acestui buget fiecare minister, fiecare primărie, fiecare autoritate saă aibă mult mai mare libertate, in loc de 100 de oameni sa tina 50 sau 200, dar sa nu-i plateasca pe toti la fel, ci pe cei de care are nevoie cu bani mai multi si pe altii mai putin, deci mult mai multa flexibilitate.
Deci noi acum suntem prizonieri in chestia asta, pentru ca am mostenit, toti sunt functionari publici, daca vrei sa tai un salariu te da in judecata si pierzi, daca vrei sa dai pe cineva afara care nu munceste, te da in judecata si pierzi, si atunci nimeni nu schimba nimic si toata lumea se plange ca nu merge administratia.
Deci desfiintarea posturilor vacante este un prim pas, insa va fi continuata, pentru ca altfel am facut-o degeaba, cu flexibilizarea modului de manangement, pentru ca despre asta vorbim, al structurii de personal in institutiile publice. Vezi cati bani iti permiti sa dai ca si buget pentru cheltuieli de personal, dupa care, in interiorul acelui buget, fiecare sef de institutie trebuie sa aiba mult mai multa libertate sa-si foloseasca banii si numarul de personal cum crede mai bine.
Deocamdata stam si lucram cu niste scheme pe care nu stim cine le-a facut.
(Asta inseamna ca veti desfiinta si legea salarizarii unice a bugetarilor?) Grila aceea nu s-a aplicat niciodata si am ajuns la aberatiile in care platim un medic rezident cu 1.000 de lei si platim un chestor, un general, un director care nu face nimic cu 150 de milioane. Deci da, din punctul meu de vedere, trebuie sa facem o lege a salarizarii mult mai flexibila. Pentru ca trebuie sa fie un salariu minim pe economie, sub care nu se poate angaja nimeni, si un salariu maxim, pentru ca daca vrei sa ai salarii de mii de euro mai bine mergi in privat. Poti sa fii bine platit la stat, dar nu sa nu ai salarii mai bune decat zona privata.
Asta va fi o reforma cu adevarat reala a administratiei publice, o reforma pe care n-a mai facut-o nimeni in 23 de ani. Nu mai putem merge mai departe asa si daca acum - cu majoritate in Parlament, cu stabilitate, cu tot - n-o facem, sigur n-o s-o mai faca altcineva vreodata.
 sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii