Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi prognoza meteo pe trei zile

ro

20 Mar, 2011 21:45 1143 Marime text

Uşor şi treptat scăpăm de vremea rece de zilele acestea. Până joi, masa venită dinspre Polul Nord iese de pe teritoriul ţării noastre împinsă de un aer mai cald. Temperaturile încep să urce de la o zi la alta, până la vârfuri termice ce ar putea atinge şi 17-18 grade.

Ziua de luni nu se anunţă nici ea agreabilă termic, cu valori cuprinse între 5 şi nu mai mult de 12 grade. Soarele nici el nu se arată de sub norii grei, ba chiar în sud-vest continuă să plouă la nivel local, iar munţii au din nou de-a face cu lapoviţe şi chiar ninsori. Vântul continuă să fie ascuţit în sud-estul ţării, dar nu depăşeşte cote moderate în rest. Izolat, ziua a început cu ceaţă în zonele joase, aşa că şoferii ar putea avea ceva bătăi de cap.

După atâtea zile mohorâte, cu aspect aproape de toamnă, în Bucureşti, luni sunt ceva şanse să zărim şi soarele, dar norii rămân şi ei destul de adunaţi pe cerul capitalei. După o dimineaţă rece, cu numai 2 grade, amiaza nu reuşeşte să adune mai mult de 8-9 grade Celsius, pe care le sim simţi mai puţine din cauza vântului destul de susţinut. Presiunea atmosferică, deşi uşor peste valoarea considerată de referinţă, continuă să aibă o tendinţă ascendentă de la 761 mm coloană de mercur.

Basarabenii nu au nici ei parte de o primăvară mai frumoasă. Norii stau adunaţi mai ales peste nordul ţării, cu nu mai mult de 4 grade în Bălţi. Nu e cu mult mai plăcut nici în centru, la Chişinău unde maxima nu trece de 7 grade, în timp ce în sud, temperatura adaugă doar un grad.

La munte, ziua de luni începe cu lapoviţe şi ninsori şi nori peste toate masivele. Vor fi vizitate de precipitaţii mai ales crestele Meridionalilor, dar şi Munţii Banatului. Vântul este şi el destul de hotărât, iar pe creste depăşeşte cote moderate, pe un fond termic care pare să nu se fi hotărât să se despartă definitiv de ianră. O veste bună ar fi că, la Vârfu Omu şi Bâlea Lac, riscul de avalanşă a scăzut fiind acum cel mult moderat.

În schimb e cazul să puneţi schiurile în cui dacă vă aflaţi la Predeal sau Sinaia. Zăpada s-a tot subţiat şi abia dacă mai sunt 3-9 centimetri de omăt. Sezonul de schi îşi închide deocamdată porţile şi la Arieşeni şi Straja, unde zăpada deja s-a topit.

Luni, în interiorul Arcului Carpatic vremea este o idee mai frumoasă decât duminică. Chiar dacă mai plouă în Banat şi în zonele de deal, norii sunt ceva mai puţini şi ploile mai slabe. Maximele însă nu aduc însă prea multe grade, aşa că, după o dimineaţă cu minime în jur de 0 grade, amiaza va număra cel mult 7 grade în depresiuni şi 10-11 grade în majoritatea oraşelor.

Spre sud, pătura de nori se lasă când şi când străpunsă şi de câte o rază de soare, dar ploile se arată şi ele, slabe şi răzleţe, în Oltenia. Vântul ar putea însă să atingă 35 de km pe oră în Bărăgan, iar maximele nu trec de 8 grade la Craiova şi Buzău, 9 la Călăraşi şi Slobozia şi 10 la Turnu Severin şi Giurgiu.

Şi în Dobrogea soarele e zgârcit la vedere, dar măcar ploi nu se prea anunţă. Nici maximele însă nu promit o zi prea agreabilă, cu valori de 7 până la cel mult 9 grade, mai ales că vântul e destul de susţinut furând la nivel de percepţie 2-3 grade temperatura reală.

În Moldova nu plouă, dar nici soarele nu se arată, iar amiaza aduce valori termice de numai 5-6 grade în nordul regiunii şi de cel mult 9 grade în sud, la Galaţi şi Focşani.

De marţi, soarele îşi face tot mai mult loc pe cerul ţării, dar numai în regiunile vestice putem spune deocamdată că vremea e frumoasă. În rest, norii lasă ploi, iar maximele urcă ceva mai spornic, la valori între 7 grade în nordest, la Suceava şi 13 în Banat, Crişana, Oltenia şi vestul Munteniei.

În Bucureşti ziua de marţi se împarte între nori şi soare, iar ploile ne ocolesc. În plus, temperatura urcă o idee mai mult, atingând 11-12 grade la amiază, după numai 0 dimineaţă.

Miercuri vremea continuă să se încălzească, dar norii încă se mai arată deasupra munţilor şi regiunilor estice unde ar mai putea da câte o ploaie peste zi. În rest însă, vremea e mai degrabă frumoasă, cu valori de peste 10 grade, cu excepţia depresiunilor şi nordului Moldovei şi vârfuri termice şi de 17 grade cum va fi cazul la Turnu Severin.

Bucureştenii pornesc din nou ziua cu o temperatură mică, de numai un grad, dar amiaza va fi de partea soarelui, iar maxima ne va aduce 14 grade.

Sursa: http://www.realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii