Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi cum foloseşti maşina de serviciu! Poţi face închisoare după noul Cod Penal

ro

14 Feb, 2014 07:36 3616 Marime text
masini-trafic-shutterstockNOUL COD PENAL care se aplica de aproape doua saptamani, a introdus si a clarificat anumite infractiuni economice, care vizeaza faptele comise de reprezentantii unor firme sau cele savarsite impotriva unor societati.
In acest mod, noua legislatie reglementeaza cateva situatii des intalnite in practica si pentru care nu existau niciun fel de prevederi, potrivit unei analize AvocatNet.ro.
Printre altele, NOUL COD PENAL aplicabil de la 1 februarie ii pedepseste cu inchisoare sau amenda pe cei care folosesc un bun incredintat in alte scopuri decat cel pentru care l-au primit.
Un bun poate fi folosit doar in scopul pentru care a fost incredintat
Profesorul universitar doctor Mihai Adrian Hotca, avocat in Baroul Bucuresti, a spus ca, potrivit NOULUI COD PENAL (NCP), in cazul abuzului de incredere, a fost introdusa o noua modalitate de comitere a faptei, care se refera la folosirea fara drept a unui bun incredintat cu un anumit scop, de catre cel care l-a primit.
Mai exact, conform art 238 din NOUL COD PENAL, insusirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
"In noul continut vor putea fi incadrate ambele tipuri de situatii, atat faptele celor ce se afla in situatia in care nu aveau dreptul de a folosi bunul, cat si ale celor care se gasesc in situatia in care au dreptul de a folosi bunul primit, dar il utilizeaza in alt scop decat cel in care le-a fost incredintat", a detaliat Hotca.
De exemplu, societatile comerciale pot folosi noua prevedere penala in cazul in care ii dau unui angajat sa utilizeze masina in interes de serviciu, insaacesta o foloseste si in scop personal.
sursa: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii