Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi ce zice Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa despre construcţia ilegală a anexelor hotelului Histria

ro

27 Dec, 2011 20:58 1400 Marime text

În dosarul de urmărire penală în care sunt cercetaţi învinuiţii MOTOI FLORIN, BOSÎNCEANU GEORGE VERGILIU, MARIN RAMONA IONELA, TOMA TUDOREL, CIOCOIU ADRIAN şi persoanele juridice S.C. DOMIP TURISM HISTRIA S.R.L. Mamaia, S.C. BOS PER SCORILLO STAR S.R.L. Mamaia, S.C. BEST BOS PER SCORILLO S.R.L. Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control, prevăzută de art.24 lit.b din Legea nr.50/1991 republicată şi de evaziune fiscală, prevăzută de art.9 lit.b din Legea nr.241/2005 privind Codul fiscal, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus, în temeiul art.170 din Codul de procedură penală, la solicitarea Primăriei Municipiului Constanţa, restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, iar, pe cale de consecinţă, desfiinţarea construcţiei situate în municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia, Hotel Histria, din stadiul în care se găseşte în prezent până la stadiul constatat în anul 2008 de către inspectorii autorităţii publice în domeniul disciplinei în construcţii, care la momentul constatărilor iniţiale dispuseseră sistarea lucrărilor neautorizate la hotelul respectiv.

La dispunerea măsurii procesual penale s-a avut în vedere că învinuiţii au procedat la edificarea mai multor imobile sau extinderea celor existente fără a avea autorizaţie de construcţie sau prin depăşirea autorizaţiei existente, în condiţiile ignorării cu rea-credinţă a elementelor de legalitate, siguranţă tehnică şi tehnologică, astfel cum s-a stabilit în urma efectuării unei expertize tehnice judiciare privind construcţiile civile, apoi, deşi inspectorii Inspecţiei de Stat în Construcţii şi cei ai Primăriei Municipiului Constanţa au dispus sistarea lucrărilor, executarea acestora a fost continuată ilicit.

Textul art.170 C.pr.pen. stipulează că: „procurorul sau instanţa de judecată poate lua măsuri de restabilire a situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, când schimbarea acelei situaţii a rezultat în mod vădit din comiterea infracţiunii, iar restabilirea este posibilă." În acord cu norma juridică menţionată, expertul tehnic a conchis că din punct de vedere tehnic şi tehnologic este posibilă dezafectarea lucrărilor de extindere la nivelul la care se găseau acestea în momentul dispunerii măsurilor administrative de către inspectorii Inspecţiei de Stat în Construcţii Constanţa şi cei ai Primăriei Municipiului Constanţa.

În cursul zilei curente, în vederea aducerii la îndeplinire a ordonanţei procurorului de restabilire a situaţiei anterioare, reprezentanţii autorităţilor publice administrative au procedat la desfiinţarea lucrărilor de construcţie a căror edificare a fost rezultatul vădit al comiterii infracţiunii prevăzute de art.24 lit.b din Legea nr.50/1991 republicată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii