Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:32 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi ce va fi sfinţi Arhiepiscopul Tomisului sâmbătă şi duminică

ro

18 Sep, 2014 16:23 2100 Marime text
Arhiepiscopul Tomisului, va resfinți biserica „Sfântul Gheorghe“ din localitatea Ion Corvin, sâmbătă, 20 septembrie, începând cu ora 07.45. Iar duminică, 21 septembrie, începând cu ora 8.00, Ierarhul Tomisului va sfinți pictura bisericii mănăstirii Strunga din comuna Oltina. După ambele sfinţiri se va oficia Sfânta Liturghie.

Biserica „Sfântul Gheorghe“ a fost făcută de un oarecare calfă Toma. Locașul de cult a fost zidit din piatră și cărămidă, în formă de cruce. Pictura icoanelor de pe catapeteasmă a fost realizată în stil bizantin de către Constantin Doșciov în anul 1865. În ultimii doi ani au fost făcute reparații capitale, a fost refăcut acoperișul, tencuiala și schimbată catapeteasma. Biserica urmează să fie pictată.

Pe locul unde se află construită mănăstirea Strunga în 1836 a existat o casă de rugăciune, din nuiele, care a fost demolată în anul 1934, iar pe vechea fundație de piatră a fost ridicată actuala biserică. Semnificația denumirii satului, Strunga, amintește de așezarea înconjurată din trei părți de dealuri ca o strungă de oi, de existența căreia își amintesc bătrânii. În anul 1877 ciobanii bulgari s-au retras în satele apropiate, în locul lor venind tineri din Oltina. În prezent biserica fostului sat Strunga aparține mănăstirii coordonate de maica stareță Filareta Băltărețu.



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii