Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste excelentă pentru bugetari Două zile libere de la Guvern

ro

14 Aug, 2013 11:59 2011 Marime text
Guvernul ia în calcul să acorde încă o zi liberă pentru bugetari, vineri, după cea legală de joi, pentru Adormirea Maicii Domnului. Decizia se va lua în şedinţa de Guvern de la ora 12.00

SFANTA MARIA 2013: Codul muncii prevede ca, în cazul în care angajatorul nu poa­te acorda zile li­bere anga­ja­ţilor în zi­le­le de sărbătoare le­gală, este nevoit să-şi plătească an­gajaţii care lu­crea­ză cu un spor la salariu de până la 100% pentru acea zi sau să le dea o zi liberă în ur­mătoarele 30 de zile. Probabil că pen­tru această variantă vor opta majoritatea retai­lerilor alimentari, având în ve­dere că marile lanţuri de hipermarketuri nu îşi închid magazinele decât pentru câteva zile, în general în preajma Crăciunului sau a săr­bătorilor pascale.

Luna august are mai putin zile lucratoare, din moment ce, conform Codului muncii, ziua de 15 august, in care crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului, este zi libera legala, in care nu se lucreaza. Aceasta sarbatoare legala face parte dintr-o lista de douasprezece astfel de zile in care angajatii romani beneficiaza de liber.

Totusi, ultimii doi ani au obisnuit salariatii, cu precadere pe cei bugetari, cu mini-vacante, create ad-hoc prin alipirea de o sarbatoare legala a zilelor lucratoare care o mai desparteau de weekend.

Practica a fost initiata de Guvernul  Ungureanu in 2012, cand prin HG nr. 370/2012, a declarat ziua de luni, 30 aprilie, zi libera pentru personalul din sectorul bugetar, avand in vedere ca marti, 1 mai, era deja zi nelucratoare, conform Codului muncii. Astfel, calculand si weekendul dinainte de 1 mai, bugetarii s-au bucurat de o vacanta de patru zile in acea perioada.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii