Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vecinii, porniţi împotriva hostelului ridicat de Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa (galerie foto)

ro

19 Mar, 2016 00:00 6782 Marime text
Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, conf. univ. dr. Stela Halichidis, s-a orientat de câteva luni şi către investiţiile imobiliare. După ce, anul trecut, a obţinut, alături de Gabriel Mihai HalichidisKrystyna şi Andreas Strank, certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire necesare edificării unui imobil, anul acesta, demersurile medicului au avansat. Vineri, la sediul Primăriei Constanţa, a avut loc etapa consultării publice a Planului Urbanistic Zonal iniţiat de investitori.
 
Mai precis, punctul de interes al investitorilor Gabriel Mihai şi Stela Halichidis şi Andreas şi Krystyna Strank este reprezentat de situaţia imobilului de pe strada Ion Lahovari (Costache Burcă) nr. 8, amplasat pe colţ, la intersecţia cu strada Cuza Vodă. PUZ-ul propus de cei patru a fost iniţiat în vederea consolidării, recompartimentării, extinderii şi supraetajării cu un nivel parţial a imobilului S+P+1E, precum şi pentru schimbarea destinaţiei în „spaţii comerciale şi cazare în regim hostel”.
 
La etapa consultării, programată vineri, de la ora 10.00, la sediul Primăriei Constanţa, s-au prezentat elaboratorii proiectului, Arhitectura Plus SRL, arhitectul Andrei ChivuSorin Belu, de la Baricada Verde, şi câţiva dintre vecinii viitorului imobil. Principalele nemulţumiri ale vecinilor, expuse elaboratorului, au fost legate de faptul că imobilul este deja aproape finalizat, deşi PUZ-ul nu a fost încă aprobat. De asemenea, ei nu sunt de acord cu arhitectura propusă, proiectul fiind prevăzut cu un perete de sticlă, ceea ce, în accepţiunea lor, nu este deloc potrivit cu arhitectura zonei. Reprezentanţii Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa au solicitat, astfel, elaboratorului să prezinte avizul Comisiei de Cultură, în care se specifică exact ce tip de faţade sunt permise.
 
Mai mult, cei prezenţi spun că strada, şi-aşa supraaglomerată, va fi şi mai sufocată, întrucât imobilul nu are prevăzute locuri de parcare. Proiectanţii spun însă că au fost închiriate şase locuri într-o parcare privată situată la două străzi distanţă: la intersecţia străzii General Manu cu bulevardul Ferdinand. Mai mult decât atât, aceştia spun că investitorii ar fi cumpărat şi două garaje vechi aflate în proprietatea RAEDPP, garaje care ar urma să fie demolate şi unde se presupune că s-ar putea extinde, pe viitor, construcţia. De aceea, vecinii au cerut ca PUZ-ul propus să fie respins, urmând ca aceste inconveniente să fie notificate şi în scris Primăriei Constanţa, Poliţiei locale şi Inspectoratului de Stat în Construcţii.
 
Bineînţeles, un lucru reclamat tot mai des în Constanţa, vecinii sunt nemulţumiţi de faptul că imobilul nu ar putea avea alocat niciun spaţiu verde.
 
Reamintim că, în cazul acestui proiect, municipalitatea a decis, anul trecut, să îi acorde medicului constănţean autorizaţie de construire valabilă 12 luni pentru „consolidare, recompartimentare, extindere și supraetajare cu un nivel parțial imobil S+P+1E şi schimbare destinație în spații comerciale și cazare în regim hostel“ pentru imobilul situat la adresa mai sus menţionată. Potrivit informaţiilor coprinse în propunerea de modificare, investitorii vor să ridice un imobil S+P+2E+3Er cu funcţiunea de spaţii comerciale şi hostel. 19 metri pătraţi vor fi rezervaţi parcărilor, iar patru metri, pentru spaţiu verde. Numai că, în prezent, aşa se poate observa în imaginile surprinse ieri, imobilul deja a ajuns la etajul al treilea, în absenţa unui PUZ aprobat. Terenul pe care s-a construit acest hostel este jumătate în proprietatea soţilor Gabriel Mihai şi Stela Halichidis, iar cealaltă jumătate, în proprietatea soţilor Andreas şi Krystyna Strank, conform actului de vânzare cumpărare nr. 2201/21.08.2014, având o suprafaţă de 150 de metri pătraţi conform actelor şi de 128 de metri pătraţi conform măsurătorilor.
 
Contactat pentru un punct de vedere cu privire la subiectul prezentat, şeful Corpului de Control al Primăriei Constanţa, Ionuţ Pripişi, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Lucrurile sunt în regulă. Am verificat situaţia, am şi dat aviz pentru acea construcţie“.
 
Procentul de Ocupare a Teritoriului, conform Planului Urbanistic General al municipiului Constanţa, este, în această zonă, de 75%, însă investitorii vor să ridice gradul la 77%. Coeficientul de Utilizare a Terenului existent este 3, iar cel propus, 3,4. Zona studiată face parte din subzona central suprapusă peste nucleul istoric. Este o zonă protejată - sit urban. În imediata apropiere se situează mai multe imobile cu două sau trei etaje, dar şi o casă-monument.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii