Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:12 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vă pune viaţa în pericol Toţi români iau acest banal medicament

ro

21 Feb, 2015 17:08 1103 Marime text
Nu există român care să nu fi luat măcar o dată în viaţa acest medicament. Medicii avertizează, însă, asupra pericolului la care se expun cei care îl consumă, informează România TV.

Mulţi medici îl prescriu bolnavilor pentru ca medicamentul reduce considerabil riscul apariţiei bolilor de inimă. Banala aspirină, cunoscută şi că acid acetilsalicilic, poate fi mortală dacă nu se respectă cu stricteţe indicaţiile medicului.

Aspirina luată „după ureche" poate duce la deces

Medicii au precizat că acidul acetilsalicilic luat „după ureche" sau în supradoză provoacă nu numai hemoragie intracraniană sau subarahnoidiana, ci oriunde în corp. „În primul rând aspirină produce hemoragie în tubul digestiv dacă se ia fără recomandarea medicului pe timp îndelungat sau supradoză. Hemoragia poate să apară oriunde în corp, inclusiv la rinichi. În lipsa îngrijirilor medicale o asemenea hemoragie poate duce la deces. Există anumite categorii de persoane pentru care aspirină nu este indicată. Acidul acetilsalicilic, că orice medicament este bun, dar numai la recomandarea medicului şi cu respectarea dozelor stabilite de specialist. Aspirina este un medicament foarte popular şi foarte multe persoane îl iau crezând că nu li se poate întâmpla nimic rău. Unii dintre pacienţi ne-au spus că nu au crezut că banală aspirină le poate aduce moartea", a declarat dr. Florin Grămadă, citat de România TV.

Despre faptul ca aspirina produce sângerări ale creierului au avertizat şi cercetătorii din cadrul Universităţii Erasmus din Rotterdam, după ce au derulat un vast studiu. Cercetătorii olandezi au precizat că peste 1000 de pacienţi au dezvăluit o incidenţă de până la 70 la sută mai mare a apariţiei hemoragiilor la nivelul creierului în rândul persoanelor ce obişnuiesc să ia aspirină în comparaţie cu cei care nu folosesc acest medicament. Pe de altă parte, aceiaşi cercetători menţionează şi efectele benefice pe care aspirină le are asupra organismului, cum ar fi împiedicarea formării cheagurilor de sânge şi prevenirea problemelor cardiace.


Sursa: România TV

Ti-a placut articolul?

Comentarii