Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vă mai amintiţi? 1 Mai muncitoresc. Povestea melodiei lui Ciprian Porumbescu (video)

ro

01 May, 2014 04:29 27096 Marime text
La un sfert de secol de la ultimul 1 Mai muncitoresc al anului '89, am încercat să aflăm povestea versurilor de mai sus.
Şi am găsit într-o ediţie on line, mai veche a jurnalului naţional. Cântecul de primăvară a fost compus de Ciprian Porumbescu în 1880, an în care a şi fost tipărit în Colecţia de Cântece.
La acea vreme, tot marele Porumbescu a fost cel care a compus şi versurile.
Cântecul original nu a avut nici o legătură cu săr­bătoarea muncito­rească. Se pare că versurile iniţiale au fost ase­mă­nătoare cu strofele poetului Vasile Alecsandri. Un cân­te­cel de pri­măvară, cu bucuria re­naş­terii şi ve­se­lia naturii.  70 de ani mai târziu, versurile au fost însă în­lo­cuite.

"Ciprian Porumbescu a fost un patriot romantic. A scris despre românii care trăiau sub asuprire, a scris şi despre eroi. Versurile Trico­lorului au fost, de asemenea, compuse de el, asta până când au fost schimbate prin anul 1978. Nu a scris însă niciodată cântece de clasă sau cântece ideologice, de partid", a precizat Mihai Cozma, profesor de istoria muzicii în cadrul Uni­ver­si­tăţii Naţionale de Muzică Bucureşti, pentru publicaţia amintită acum câţiva ani.

Cântecul de primăvară compus de Porumbescu în 1880 a fost schimbat în 1946. "În jurul anului 1946 a fost dată o dispoziţie de partid prin care toate întreprinderile erau obligate să aibă coruri ale muncitorilor. Astfel, şi cântecelul de primăvară a suferit o schimbare, întrucât era necesar să aibă un anumit conţinut ideologic. Versurile au fost înlocuite cu cele scrise de Maria Rantes", a precizat Viorel Cozma, muzicolog.  


Iată textul reinventat al marelui compozitor
 
Versurile: Maria Ranteş
Muzica: Ciprian Porumbescu

Râde iară primăvara,
Peste câmpuri, peste plai,
Veselia umple ţara,
C-a venit Întâi de Mai!

Muncitorii au pornit
Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!
Şi ei azi sărbătoresc
Unu Mai muncitoresc.

Înfrăţiţi azi cu ţăranii,
Muncitorii-n joc şi cânt,
Prăznui-vor în toţi anii
Libertatea pe pământ.

Peste mări şi peste ţări,
Se adună pe cărări,
Lumea toată în alai
Pentru al nostru Întâi de Mai.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constantin miramar 18 May, 2015 15:58 TEXTUL ORIGINAL -CANTEC DE PRIMAVARA DE C.PORUMBESCU Cerul limpede zambeste/Ca-ntr-apus si rasarit/ Iarba, frunza, floarea creste/ Pe pamantu-ntinerit/ /Toate salta-n dulce-alai/C-a sosit si luna Mai/ Toate salta-n dulce-alai/C-a sosit si luna mai/ Tra la la-la-la, lalala, la la lalala... Ciocarrlia sus intoana/ Al sau vers de manecat/ Randunica se re-antoarna /La caminul desghetat/ Toate salta-n dulce alai/C-a sosit si luna Mai...Tra la lalala..Tra la lalala... Soarele voios patrunde/ In bordei ca si-n palat/Intristarea se ascunde/Sufletul mi-i ususrat/Toate salta/n dulce alai.../Tra la lalala...