Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE8-În această seară, va fi organizat un protest împotriva managerului Spitalului Județean Constanța. Se cere demisia lui Dănuț Căpățînă

ro

07 Apr, 2016 14:34 5914 Marime text
 
 
S-au strâns multe nemulțumiri la adresa conducerii Spitalului Județean Constanța în ultima perioadă. Pe cunoscuta rețea de socializare Facebook, oamenii au anunțat că în această serară, la ora 19.00, vor protesta în fața Spitalului.
 

”Am obosit cu toții și nu cred că mai putem suporta indolența și bătaia de joc de care dă dovadă conducerea Spitalului Județean Constanța, în frunte cu directorul Dănuț Căpățână, sprijinit de autoritățile locale. Oamenii mor cu zile, aparatură nu există, suntem mințiți că se renovează secții, în timp ce directorul primește mii de euro din banii noștri.
Astăzi, 7 aprilie, de Ziua Sănătății, vă invit să protestăm împotriva modului în care Spitalul Județean este administrat. Sunteți așteptați, toți cei ce doriți să dați un semn că situația trebuie să se schimbe, în fața spitalului, în această seară, la orele 19.00. Să facem un protest de neuitat și să arătăm tuturor că lucrurile trebuie să se schimbe! Vă rog să dați din mână în mână acest mesaj, să ne strângem cât mai mulți!”, scriu oamenii pe facebook

De asemenea, au anunțat că participă și cei de la sindicatul medicilor, care sunt acum la Ministerul Sănătății, cu un alt protest de-al lor. 

Astfel, o delegaţie a sindicaliştilor din sănătate care protestează de Ziua Mondială a Sănătăţii în faţa Ministerului Sănătăţii a fost primită în instituţie. Oamenii vor discuta cu un secretar de stat.
 
Revendicările sunt multe și vechi. Medicii sunt nemulțumiți de salarizarea din sistem, de condițiile în care sunt obligați să lucreze și de faptul că orele de gardă nu sunt considerate ore suplimentare și nu sunt plătite ca atare.

Dacă nu vor ajunge la o înțelegere cu cei de la Ministerul Sănătății, medicii nu exclud posibilitatea intrării în grevă generală.

Zeci de manifestanţi s-au strâns în faţa Spitalului Județean Constanța, protestând împotriva managerului Dănuț Căpățînă: vezi aici galerie foto si video!

 

UPDATE 8, ora 16.33:


Virgil Chițac a anunțat, pe Facebook, că nu participă, dar este alături de protestatari.

"Vă felicit pentru inițiativă, pentru a nu se crede că vreau să politizez această acțiune civică nu voi fi present, dar sunt alături de voi. Bravo, tineri frumoşi!!", a scris Chițac. 


De asemenea, senatorul Marian Vasiliev a declarant că mâine va apărea public solicitarea lui către Ministerul Sănătății privind demiterea lui Dănuț Căpățînă.


UPDATE 7, ora 16.14:

„Este o chestie care se întâmplă la nivel naţional. Cred că se urmăreşte să fim omorâţi. Problema este în toată ţara. În toată ţara nu există aparatură de radiologie modernă, de ultimă generaţie. Se întâmplă peste tot. Suntem vai de capul nostru, cei bolnavi de cancer. Radioteraia pe care am făcut-o fără acum, am făcut-o până acum, am făcut-o fără protecţie, fără scut, ca să nu fim radiaţi. Am fost operată pe cord deschis, acum o săptămână, deoarece mi-a fost prăjită inima din cauza asta. Mi-am scos dinţii din gură, pentru că făcând radioterapie, dantura mi-a fost terminată. Este o chestie la nivel naţional. Eu dacă aş putea, aş coborî în faţa spitalului ca să fiu alături de protestatari. Din păcate nu pot să risc să ies în faţa siptalului, fiind operată acum o săptămână. Interesul este să se desfiinţeze radioterapia de stat în toată ţara, ca să apară privaţii. Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate decontează banii pentru aceste servicii. Sistemul de sănătate din România arată ca un svaiter, adică ceva bun, dar găurit. Din păcate, aceste sincope dăunează bolnavilor de cancer“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Corina Alexandru, preşedintele Ascoiaţiei OncolgicRom.
 

UPDATE6, ora 16.09:

Viceprimarul cu atribuţii de primar Decebal Făgădău a declarat: „Consiliul Judeţean Constanţa şi managerul trebuia să rezolve problema. Susţin orice protest. Eu am rezolvat problema legată de parcare, dar situaţia din spital nu intră în atribuţia Primăriei. Nu sunt în localitate, dar susţin orice protest”.


El a mai spus că nu a văzut luări de poziții din partea CJC în legătură cu situația din Spitalul Județean Constanța privind radiopterapia: ”Vorbim de poziții ferme…”

La rândul său, prefectul Adrian Nicolaescu a spus că va face declarații dacă va fi cazul mai pe seară, deoarece în acest moment nu știe ce revendicări vor fi și cine sunt organizatorii. 
 

 

UPDATE5, ora 15.49

Nicolae Manea, liderul sindicatului Sanitas, filiala Constanţa, a precizat că reprezentanţii sindicatului nu vor participa la protestul din această seară.


UPDATE4, ora 15.40:

Am încercat să luăm legătura cu managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, însă nu a răspuns nici la telefon şi nici la mesajele noastre. 

De asemenea, prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu, spune că nu ştie nimic despre acest protest. 


UPDATE3, ora 15.34:

 

Unul dintre membrii Sindicatului Camera Medicilor a anunţat pe Facebook că se grăbeşte să ajungă la protestul din Constanţa, astfel încât să fie acolo pe la ora 18.30. Ea se întoarce de la protestele din capitală. 

 


 

 

UPDATE2, ora 15.28:

Vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că nu comentează în nici un fel inţiativa protestului.

„Noi avem contract cu o firmă pentru management spitalicesc, contract care expiră pe data de 31 decembrie 2016. Dacă Dănuţ Căpătână îşi va da demisia, societatea respectivă va trebui să numească alt manager“, a menţionat Cristinel Dragomir.


Precizăm că Cristinel Dragomir a făcut referire la SC Performance Profile SRL, societatea doctorului Dănuţ Căpăţînă, care a câştigat contractul „Servicii de management sanitar spitalicesc“, atribuit de CJC.



UPDATE, ora 15.21:

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța spun că, până la acest moment, nu au fost anunțați cu privire la organizarea acțiunii de protest din această seară.




 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • shshs 08 Apr, 2016 07:30 Cică e carantina la spitalul județean constanta dar ce fel de carantina nu se știe ca intra cine vrea ...Cei de la pază lasă să intre doar pe care votează ei