Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE4 - A început Congresul extraordinar al PSD

ro

18 Oct, 2015 11:50 1909 Marime text
Congresul extraordinar al PSD a început, social-democrații urmând să își aleagă noul Birou Permanent Național și să îl validează pe Liviu Dragnea în funcția de președinte al partidului. Liviu Dragnea a fost ales în funcția de președinte al PSD în urma scrutinului național organizat în urmă cu o săptămână, acesta obținând 97% dintre voturile exprimate de către membrii partidului.
La congres, delegații vor avea de ales între 15 candidați care vor concura pe zece funcții de vicepreședinte. Şase femei și-au depus candidatura pentru cele patru locuri de vicepreședinte alocate organizației de femei. Cei 15 candidați sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Șimon, Mihai Chirică, Viorel Ștefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niță, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru funcțiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Crețu, Ecaterina Andronescu. Pentru funcția de președinte executiv s-au înscris în cursă președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și fostul ministru Constantin Niță.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că el crede în proiectul lui Dragnea, proiect pe care președintele PSD îl va prezenta la Congresului de astăzi. El a arătat că este "același om loial" pe care se poate baza președintele partidului și îi place întotdeauna să facă echipă cu cei din PSD care cred că România merită o guvernare așa cum partidul a arătat în ultimii trei ani.
De asemenea, premierul Victor Ponta va prezenta un raport al activităţii sale de preşedinte PSD în perioada 2013-2015.

UPDATE4: ora 15.05:

Congresul extraordinar al PSD a adoptat, în unanimitate, o serie de modificări la Statutul partidului, printre care restrângerea numărului de membri ai Biroului Permanent Național și posibilitatea președintelui de a solicita vot de încredere pentru miniștrii partidului.
"Biroul Permanent Național devine forul de conducere, analiză, decizie politică și reacție rapidă având în componență un număr mai restrâns de membri iar numărul de vicepreședinți se modifică. Vor fi 14 vicepreședinți, dintre care 4 femei. Vicepreședinții nu pot fi simultan și președinți de organizație județeană, cu excepția vicepreședinților din rândul femeilor", sunt principiile adoptat de Congres pentru creșterea eficienței activităților membrilor BPN și responsabilizarea vicepreședinților.
Congresul a adoptat, de asemenea, un principiu care prevede că președintele partidului poate solicita Comitetului Executiv Național vot de încredere pentru activitatea desfășurată de către membrii BPN, pentru activitatea coordonată de președintele Consiliului Național în cadrul acestei structuri, precum și pentru activitatea desfășurată de către miniștrii PSD.
Un alt principiu adoptat este acela potrivit căruia Consiliul Național al PSD își modifică rolul prin transformarea acestuia din for de decizie într-o structură care propune și dezbate programe și politici în mediul politic, pe de o parte, și creșterea calității procesului de elaborare a documentelor de strategie ale partidului, pe de altă parte. Noua componență a Consiliului Național cuprinde: parlamentari, europarlamentari, miniștri și secretari de stat, președinți sau vicepreședinți ai consiliilor județene, primari de municipii și orașe și câte trei reprezentanți pentru fiecare județ din partea primarilor de comune.
"Comitetul Executiv Național va reuni membrii BPN, președinții tuturor organizațiilor județene/sector și ai structurilor interne ale PSD. Acesta devine structură de conducere și de decizie a partidului care coordonează activitatea acestuia între Congrese", este un alt principiu adoptat de social-democrați.
S-a votat, de asemenea, pentru elaborarea și adoptarea Codului de conduită și a unei proceduri interne clare de prevenire a unor atitudini și comportamente neadecvate în activitatea de partid.
Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Judeţene din Romania, Marian Oprişan, a cerut în Congres, modificarea legii incompatibilităţilor după ce peste o mie de alesi locali au luat calea instanţelor fiind prinşi în ghearele ANI.
Oprişan a spus că solicită de cel puţin trei ani în partid modificarea Legii 161/2003 care stabileşte regimul incompatibilităţilor dar nimeni nu si-a asumat acest lucru. El a avut un mesaj tranşant către Dragnea şi Ponta: "'Înţelegem integritatea, nevoia de curăţenie, dar trebuie să înţelegem şi nevinovăţia şi abuzul. Modificaţi - pentru că vă cer de trei ani acest lucru - această blestemată lege a incompatibilităţilor din România, care a făcut numai necazuri şi românilor şi administraţiei din România!'.
Mihai Sturzu, candidat la funcția de vicepreședinte PSD, le-a propus delegaților la Congresul extraordinar al social-democraților anularea alegerii lui Liviu Dragnea pe motiv că a fost un singur candidat și deci a fost o metodă comunistă. El a adăugat că PSD are posibilitatea de a oferi cel puțin doi candidați pentru poziția de lider.
 

UPDATE3, ora 14.45:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în cadrul Congresului, că angajarea într-un război mediatic cu Traian Băsescu, strategia adoptată pentru Transilvania şi schimbarea conducerii ICR au fost "greşeli" ale partidului, pentru care PSD a suferit în ochii alegătorilor. Liderul PSD a spus că "nu prea stă în firea partidelor" să-şi recunoască greşelile, însă social-democraţii trebuie să facă asta, să admită că au existat "greşeli politice, erori de strategie, de personal şi de evaluare" şi chiar a făcut "grafe" în relaţiile cu oameni şi instituţii.
Acesta a precizat că nu a existat o strategie şi o ofertă politică adaptată regiunii ardelene: "Transilvania este o miză importantă în PSD şi promit că o vom readuce în programul partidului nu doar printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgenţă, ci şi printr-o punte politică şi sufletească pe care o merităm cu toţii".
Dragnea a mai spus că PSD va continua guvernarea, însă trebuie privit şi la proiectul politic de după actualul Cabinet, care trebuie condus de Victor Ponta, glumind că trebuie să vrea şi el şi să nu facă "vreo nefăcută": "Dar să vrea să rămână. Nu ne mai faci vreo nefăcută? O să vedem pe Facebook". Liderul PSD a făcut astfel aluzie la faptul că Victor Ponta şi-a anunţat retragerea din funcţia de preşedinte PSD printr-o scrisoare publicată pe pagina sa de Facebook, decizia sa de atunci fiind criticată de Dragnea. Premierul a zâmbit şi a indicat din gesturi că nu intenţionează să demisioneze.
Dragnea i-a mulţumit lui Gabriel Oprea pentru sprijinul din coaliţie şi din Guvern, afirmând că liderul UNPR este un "reper al corectitudinii şi un factor de stabilitate", iar PSD şi UNPR pot forma împreună o stângă puternică în viitoarele alegeri. Dragnea le-a mulţumit şi copreşedinţilor ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, "pentru modul civilizat şi colegial" în care au guvernat împreună.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a spus lui Victor Ponta, la începutul discursului susţinut la Congresul PSD, să îşi amintească o noapte de februarie din 2010, când au discutat şi şi-au fixat obiectivele. Dragnea a spus că "într-adevăr toate deciziile le-am luat împreună", mare parte din obiectivele stabilite în acea noapte de februarie au fost îndeplinite: "Am adus PSD la guvernare. Da, noi ştim să depunem o moţiune de cenzură care să treacă, am reuşit să facem mult bine pentru România, dar, ştii bine că sunt unele obiective şi dorinţe pe care nu le-am putut duce mai departe".
Liviu Dragnea a fost validat, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al PSD de către Congres
Raportul de validare al alegerilor interne din PSD de săptămâna trecută a fost citit şi aprobat, în unanimitate, de către delegaţii la Congres, el devenind astfel preşedinte deplin al formaţiunii.
Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat că e "mândru" că UNPR face parte din Guvernul Ponta, care a demonstrat că poate aduce creştere economică, şi l-a felicitat pe prietenul său Liviu Dragnea pentru alegerea în fruntea social-democraţilor. Oprea a susţinut că Guvernul condus de Ponta a dat dovadă de "responsabilitate şi eficienţă" şi că el se bucură că UNPR face parte din echipă.
De asemenea, în mesajul său către social-demoraţii reuniţi la congres, Oprea l-a felicitat pe Liviu Dragnea pentru alegerea sa ca preşedinte al PSD, numindu-l pe acesta "prietenul" meu şi afirmând că faptul că a fost ales de toţi membrii PSD este "un exemplu extraordinar".
Ambasadorii Republicii Chineze, Cehiei şi Greciei sunt prezenţi la Congresul PSD, precum şi liderul socialiştilor europeni, dar şi ai Comisiei Europene şi cancelariilor străine, precum ai SUA, Rusiei, Germaniei şi Marii Britanii.
 

UPDATE2, ora 12.25:

Victor Ponta a declarat, la Congresul PSD, că nu va mai candida la nicio funcţie de conducere în partid. Ponta a mai spus că "Liviu Dragnea ştie din prima zi" că are mandatul său de premier "pe masă": "Am considerat, şi am vorbit cu Liviu Dragnea şi cu alţi prieteni, că dacă aş demisioana din funcţia de prim ministru ca să vină un Guvern ... al altcuiva, ar fi o trădare a dumneavoastră pentru că funcţia de prim ministru este a dumneavoastră, a noastră, a tuturor, a votanţilor noştri şi a celor care cred că s-au bătut şi ne-am bătut pentru ceva corect. Deocamdată mergem să guvernăm bine şi putem să facem şi în 2016 o mulţime de lucruri bine care să arate că doar PSD, UNPR, ALDE pot să guverneze bine România.".
Ponta a mai declarat că va fi alături de noua echipă a PSD şi i-a mulţumit lui Dragnea pentru "parteneriatul loial" de cinci ani, transmiţându-i însă că împreună au luat toate deciziile, "şi pe cele bune şi pe cele greşite".
De asemenea, Ponta i-a mulţumit lui Ion Iliescu, care se află în sală, dar şi lui Adrian Năstase, spunând că speră că acesta se uită la televizor şi că nu-şi imagina că va ajunge să concureze cu acesta pentru cea mai bună guvernare.

UPDATE1: ora 12.15:


Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat, la Congres, despre schimbarea majorităţii parlamentare, că a ales ce era corect şi nu ceea ce era avantajos: "Am făcut acest lucu pentru că eu cred sincer în parteneriatul PSD-UNPR, cred sincer că PSD-UNPR împreună înseamnă mai mult decât ar insemna separat".
El a mai vorbit şi despre „eficienţa Guvernului condus de Victor Ponta": "Această guvernare a făcut bine românilor. Mă bucur că UNPR face parte din această echipa de succes”.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii