Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Ziuanews.ro Fostul director al Aeroportului Mihail Kogălniceanu, Cristian Moldovanu, a intrat în vizorul DNA pentru închirieri ilegale

ro

30 Mar, 2015 12:59 3382 Marime text

Cristian- Carsium Moldovanu, fost director al SN Aeroportului International Mihail Kogalniceanu Constanta SA (AIMKC), demis catre sfarsitul anului trecut, de ministrul transporturilor, Ioan Rus, pentru management dezastruos, este cercetat in prezent de catre DNA Constanta. Verificarile procurorilor DNA vizeaza unele contracte de inchiriere si de operare in conditii total defavorabile aeroportului, prejudiciind astfel institutia cu sume mari de bani.

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, Cristian- Carsium Moldovanu este cercetat de catre procurorii DNA pentru ca in calitatea sa de directorul general al AIMKC "nu a respectat prevederile legale referitoare la modul de atribuire, incheiere si derulare a contractului de inchiriere nr. 2153/26.08.2014 incheiat cu SC TD Maci Trading SRL Bucuresti". Pe 26 august 2014, directorul AIMKC, Cristian Moldovanu a inchiriat pentru un an de zile o suprafata de 63,11 mp din incinta aeroportului pentru amenajarea unei linii de catering de catre firma TD Maci Trading SRL Bucuresti. Valoarea contractului, fara TVA, a fost de "4,35 euro/mp, lunar, pentru spatiul in suprafata de 63,11 mp si 0,30 euro/mp/luna pentru suprafata betonata de 100 mp".

Durata contractului a fost de un an de zile (27.08.2014-26.08.2015), cu mentiunea ca "la sfarsitul perioadei de valabilitate, partile pot conveni de comun accord prelungirea contractului prin act additional semnalt de ambele parti". Verificarile efectuate de catre Ministerul Transporturilor si DNA Constanta au scos la iveala o multime de ilegalitati privind incheierea si derularea acestui contract.

"Închirierea spaţiului s-a făcut fără licitaţie publică"

Procurorii DNA au constatat ca "inchirierea spatiului s-a facut fara licitatie publica, contrar prevderilor legale prevazute de Ordonanta nr.86 din 26 august 2003". Ca atare, "lipsa procedurii de licitatie publica a condus la o lipsa totala de transparent din partea conducerii SN AIMKC SA, avand in vedere faptul ca mai existau si alte solicitari scrise de inchiriere spatii venite din partea SC Vega Offshore SRL, cat si experienta pe aeroport a unui competitor- SC Cargo Romena Tour SRL-cu domeniul de activitate similar cu cel al SC TD Maci Trading SRL". Acest aspect a fost sesizat Ministerului Transporturilor, pe data de 25 septembrie 2014, de firma Vega Offshore SRL care era total nemultumita de faptul ca "prin incheierea contractului cu cu SC TD Maci Trading SRL politica manageriala a domnului director Cristian Carsium Moldoveanu este centrata pentru a bloca orice proiect investitional pe care SC Vega Offshore SRL intentioneaza sa-l deruleze pe AIMKC, sprijinind in schimb alte companii- pentru care se gaseste in mod evident solutii si spatii/teren- si carora le permite realizarea de ilegalitati chiar in incinta aeroportului".

Ulterior incheierii acestui contract, mai exact pe 8 spetembrie 2014, firma de catering din Capitala solicita AIMKC modificarea suprafetei betonate de 100 mp parcare pentru realizarea unei cladiri provizorii dar si extinderea suprafetei cu 62,20 mp. Directorul AIMKC , Cristian Moldoveanu este de acord, fapt pentru care se incheie un act aditional, "desi, prin semnarea actului additional s-a schimbat destinatia suprafetei betonate, dar tariful a ramas acelasi de 0,30 euro/mp/luna". In urma verificarilor facute ulterior de cei indreptatiti, s-a ajuns la concluzia ca "SC TD Maci Trading SRL a construit fara avizele si autorizatiile necesare, a ocupat spatii step-by-step in functie de de necesitatile proprii fara a tine cont de prevederile contractual, avand acordul AIMKC, prin reprezentantul legal- directorul general Cristian Carsium Moldoveanu".

"Închirierea spaţiului s-a făcut fără solicitarea scrisă a chiriaşului"

Verificarile au mai scos in evidenta faptul ca "inchirierea spatiului s-a facut fara ca la baza contractului de inchiriere sa stea o solicitarea scrisa venita din partea companiei TD Maci Trading SRL, asa cum prevad documentele interne ale societatii. Totodata, "inchirierea spatiului s-a facut din dispozitia directorului general Cristian Carsium Moldoveanu catre doamna Neagu Nicoleta Alina- sef serviciu Marketing- Tarife-Contracte, careia i-a fost prezentata o schita cu spatial ce urma sa fie inchiriat si pe care erau notate suprafetele propuse inchirierii pe tip de destinatie cat si tarifele aferente, cu apostila de a redacta contractual de inchiriere".

Articol preluat de pe ziuanews.ro

UPDATE: Contactat telefonic, Cristian Moldoveanu a declarat: „Nu am primit nimic de la DNA până acum. Nu-mi amintesc de acest contract“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii