Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:30 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Petrolier încărcat cu 1 milion de barili de petrol, în apropierea portului Constanţa

ro

05 May, 2016 12:48 4918 Marime text
Un petrolier încărcat cu 1 milion de barili de petrol se află în apropierea portului Constanţa de mai multe zile fără să ştie nimeni cine este proprietarul comenzii de 46 milioane de euro.

Surse din rândul armatorilor ne-au declarat că un vas petrolier se află de aproape trei săptămâni în apropierea portului Constanţa. Agenţia de ştiri Bloomberg, pe data de 29 aprilie, anunţa că un petrolier pornit din Iran către România după ridicarea embargoului şi care ar fi putut fi primul export către Europa al producătorului de petrol de la reluarea livrărilor, se află în largul coastelor României, fără ca autorităţile să ştie cine este cumpărătorul.

„Este vorba de nava fără acte sau de petrolierul care trebuie să ajungă pentru Lukoil? Petrolierul pentru Lukoil trebuie să descarce la Burgas nu în România. Nava cu milionul de barili care se află în largul coastelor Mării Negre, în apropiere de România, nu ar avea acte de provenienţă şi certificat euro. Fără aceste acte nu se poate descărca petrolul din Iran, echipajul are nevoie şi de ordin de descărcare. Este ceva dubios la mijloc, cum se pot plimba 46 milioane de euro, petrolul acela nu este al nimănui? Petrolierul poate fi închiriat pe o perioadă de un an, milionul de barili poate fi plimbat pe Marea Neagră încă câteva luni”, ne-au explicat armatorii.

Oficialii Oil Terminal ne-au precizat că nu au nicio legătură cu petrolierul din Iran. „Nu se ştie cine a comandat petrolul din Iran, nu am fost contactaţi de nimeni pentru acest vas. Din ce ştim, vasul a fost în zona sudică în Canalul Suez aproximativ 30 de zile. Nu ştim provenienţa petrolului, Oil Terminal lucrează la capacitate maximă, contractele sunt încheiate de la începutul anului. Din ce ştim, nava se află în raza exterioară a portului Constanţa şi că au fost probleme cu personalul navigant”, ne-au declarat oficialii Oil Terminal.

sursa: Cotidianul.ro

sursa foto: tempsreel.nouvelobs.com


UPDATE 2, ora 14.56

Alexandru Mezei, şeful Căpităniei Zonale Constanţa, a confirmat că, în afara apelor teritoriale ale României, este ancorat un petrolier. „Ştiu că este un petrolier ancorat în afara apelor teritoriale ale României, care aşteaptă schimb de echipaj. Nu ştim însă cu ce este încărcat şi care este destinaţia lui finală“, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Alexandru Mezei.

UPDATE 1, ora 13.34

Surse din cadrul CN APM SA susţin că petroierul nu apare în buletinul informativ şi că destinaţia acestuia ar fi Bulgaria, portul Bourgas şi nu portul Constanţa.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii