Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE -Alături de anesteziștii Dobrin și Nicoleta Arhire Marius Militaru, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a fost reținut de DNA Constanța

ro

15 Dec, 2014 13:11 8876 Marime text
Chirurgul Marius Militaru, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ar fi ajuns în colimatorul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța. Potrivit unor surse, Militaru, care a primit un premiu de excelenţă pentru primul transplant cardiac din România, ar fi bănuit de mită. Alături de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, în cauză mai este cercetat, spun surse, și Dobrin Arhire, anestezist. 

Marius Militaru a lucrat ca medic primar - chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Din vara anului 2011 este şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Este membru fondator al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară. În anul 1998, a primit premiul Fundaţiei Spitalului de Urgenţă Bucureşti, iar în anul 1999 premiul de excelenţă pentru primul transplant cardiac din România. Marius Militaru se ocupă de chirurgie cardiacă şi a vaselor mari - valvulopatii, boala coronariană, disecţii de aortă, anevrisme arteriale, transplant cardiac, asistare ventriculară, de chirurgie vasculară arterială periferică şi carotidiană, chirurgie venoasă şi angioacces (fistule arteriovenoase pentru dializă) şi de chirurgie cardiovasculară de urgenţă şi traumatologie.

UPDATE 13.30

Dosarul se află pe masa procurorului Andrei Bodean, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Constanța. 

UPDATE 13.39

Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Judeţean Constanţa, spune că pe data de 10 decembrie un bărbat a fost internat în spital, în urma unui stop cardiorespirator. Pacientul a fost operat, iar pe data de 11 decembrie el a fost externat, iar azi a fost organizat flagrantul. În cauză se vorbește despre suma de 1000 de lei. 

UPDATE 14.00 - Averile

Chirurgul Marius Militaru, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, cercetat de DNA pentru mită, are, din anul 2003, potrivit declarației de avere, împreună cu soția, un teren intravilan în Bușteni, în suprafață de „454“, probabil metri pătrați.  Medicul mai are, tot împreună cu soția, o casă în București, în suprafață de 250 de metri pătrați. Chirurgul Marius Militaru a declarat că familia sa are în parcare un autoturism marca Subaru (fabricat în 2006) și un Mercedes (fabricat în 2007). Militaru are în conturi circa 48.000 de euro și 12.200 de lei. De la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Militaru primește anual salariul de 65.649 de lei, în timp ce soția sa, (medic la Ministerul Administratiei și Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA), a luat 71.439 de lei. Mai mult decât atât, Marius Militaru a notat și suma de 23.829 de lei de la Fundația de promovare a Sportului (medic).

Dobrin Arhire nu are terenuri, cel puțin conform declarației de avere, ori clădiri. Anestezistul deține un Jeep și un Peugeot, ambele luate prin sistem leasing. Arhire are datorii la trei bănci, două dintre creditele bancare fiind contractate chiar în acest an. De la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Dobrin Arhire a luat un salariu anual de 68.042 de lei, în timp ce soția sa, angajată tot în spital, a primit 63843 de lei.     

UPDATE 14.05

În dosar, DNA Constanța o cercetează și pe soția lui Dobrin Arhire, Nicoleta. 

UPDATE 14.30  Comunciat al Spitalului Clinic Județean Constanța

In dimineata zilei de 15.12.2014, in jurul orelor 9,00, managerul spitalului a fost instiintat de catre lucratori DNA ca exista un mandat de perchezitie pentru sectia de Chirurgie Cardiovasculara, apartinand Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei", existand  suspiciunea unei fapte de coruptie, respectiv primire de foloase necuvenite, in aceasta speta fiind incriminati medicul sef Dr. Militaru Marius si 2 medici anestezisti, respectiv Dr. Arhire Dorin si Dr.Arhire Nicoleta. Aceasta actiune a fost declansata in urma informatiilor primite de  catre DNA de la un pacient care fusese internat, operat si externat in stare vindecat pe data de 11.12.2014. Persoanele incriminate au fost conduse la sediul DNA pentru audieri.

UPDATE 14.31 

Chirurgul Marius Militaru, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a fost reținut pentru 24 de ore. Cei doi anesteziști au fost puși în libertate.


UPDATE: ora 16.30

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța  au  dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.12.2014, a următorilor inculpaţi:

MILITARU MARIUS, medic primar și șef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, ARHIRE DORIN, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, ARHIRE NICOLETA, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, toţi  trei pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Din ordonanţele de reținere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.11.2014, în calitate de medic primar și șef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, inculpatul Militaru Marius a pretins suma de 3.000 lei de la un denunțător, condiționând, de remiterea acestei sume, efectuarea unei operații chirurgicale pe cord, de care depindea supraviețuirea pacientului.
La data de 24.11.2014, inculpata Arhire Nicoleta, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a pretins de la denunțător, în legătură cu  intervenție chirurgicală anterior menționată, suma de 1.000 lei pentru sine și suma de 2.000 lei pentru  Militaru Marius.

La data de 05.12.2014, inculpaţii Militaru Marius şi Arhire Dorin (soțul lui Arhire Nicoleta)  au primit, de la același denunțător, suma de 2.000 lei, respectiv 1.000 lei, în legătură efectuarea operației chirurgicale sus menţionate, asupra denunțătorului.

La data de 15.12.2014, inculpatul Militaru Marius a mai primit încă 1.000 lei de la denunţător, ca rest al sumei de bani iniţial pretinse pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale,  împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.


Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cursul zilei de 16 decembrie 2014, inculpaţii MILITARU MARIUS, ARHIRE DORIN şi ARHIRE NICOLETA urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul Constanța.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sabareze dana 20 Feb, 2015 12:24 Sotul meu a fost operat fara sa i se dea sanse de reusita prea mari dar operatia a decurs cu succes.ii multumim dlui doctor si ii suntem recunoscatori.pe langa un doctor f bun mai trbuie sa fie si dumnezeu deasupra.(soarta).
  • Virgi 16 Dec, 2014 00:22 In 13 012014 unchiul meu din Constanta trăgea un semnal de alarma in urma căruia sotiasotia lui s-a prăpădit datorită intervenție acestui doctor Șpaga a fost de 4000 lei la care a mai cerut 2000 .Dumnezeu ia dat ce merita . Mulțumim pentru curajul avut ,acelui pacient si in același timp DNA ului!
  • Daniel 15 Dec, 2014 22:12 Bai a-ti innebunit si a-ti inceput sa arestati doctori.Si asa muncesc pe mai nimic fata de cat au invatat sa va salveze vietzile de turnatori de rahat.
  • Covalciuc Bogdan 15 Dec, 2014 16:25 Sa nu crezi in blesteme domnule militaru ? La o zi dupa ce mama mea nu mai este printre "pamanteni".Dupa fapta si rasplata ! Acesta este omul de care spuneam ca este un mare ticalos .... Un om pentru care viata ...nu reprezinta nimic . Pot sa depun si eu marturie domnule militaru ? " Răzbunarea te face să mai uiţi de durere. Răzbunarea e ademenitoare şi are o mare putere, chiar dacă e fără speranţă. " - Anne Rice .... Cat de mare, cat de mare esti Tu Doamne !Pentru mine ..razbunarea a fost o simpla rugaminte ...catre Divinitate ! Sa nu crezi in Divinitate ?La o zi dupa ce mama a inchis ochii ....o rusine pentru sistemul medical ....ce sa vezi ? Divinitatea nu iarta domnule militaru ! Sunt sigur ca de aceasta data nu mai scapi usor ! Barbatii Covalciuc Bogdan , Adrian Covalciuc si Covalciuc Dragos cred in Dumnezeu ....Tu ai vrut sa fi Zeu ...dar de fapt nu esti decat un "pigmeu" mirositor .
  • bebica 15 Dec, 2014 15:22 poate vreodata o sa faca si jegurile astea de la dna pna etc infarct si o sa vezi ca o sa se opereze intre ei . au si ei copii mame morti etc sigur ajung in spital si o sa uite aia ceasul in ei
  • hanibal 15 Dec, 2014 15:03 Domnul operat pe cord cred ca mai intai,in stop cardiorespirator,a trecut pe la DNA,apoi a ajuns la doctor ,a negociat si abea apoi a fost operat!Tot felul de nebuni!Mai plauzibila este situatia urmatoare:dupa operatia pe cord(pentru cine nu stie dureaza peste 6-8 ore si este ca o "extragere de mase") domnul in cauza l-a recompensat pe doctor dar uitandu-se la televizor ,la telenovelele cu DNA, l-a apucat dorul de denunt!Oricum situatia este penibila pentru cei cativa doctori specialisti in chirurgie cardiovasculara obligati sa castige cateva mii de lei pe luna pentru o activitate care NU POATE FI MASURATA de nimeni,nici macar de DNA!Dar cu privatizarile (sute)ce facem domnilor de la DNA?
  • ion 15 Dec, 2014 13:47 ha ha ... .. pe 10 pacient in stop cardio internat , operat ...pe 11 externat a fost o extractie de masea sau operatie ...oricum niste spagari nenorociti , bravo DNA .Poate verifica cineva si complicatiile cauzate de bacteriile de pe acolo