Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 25. ZIUA de Constanţa, la faţa locului Raed Arafat - „27 de persoane au murit, 184 au fost transportate la spital, 146 au rămas internate” (galerie foto + video)

ro

30 Oct, 2015 23:35 4883 Marime text
O explozie puternică urmată de incendiu a avut loc, aseară, la un club din centrul Capitalei unde avea loc un concert. Peste 40 de persoane au fost rănite. 15 victime au ajuns la spital cu arsuri grave, Potrivit România TV, câţiva tineri care nu au reuşit să iasă la timp din club au murit.
Unii tineri au fost resuscitaţi în mijlocul străzii de medici.
Explozia s-a produs în jurul orei orei 23.10. Zeci de persoane au fost rănite după ce tavanul clubului s-a prăbuşit. În momentul producerii incendiului, în local se aflau circa 200 de persoane. Încă nu se cunoaşte un număr exact al morţilor şi răniţilor. 
Tinerii se aflau la lansarea unui album al unei trupe. 

Vom reveni cu amănunte.


UPDATE 25, ora 16.25:

Prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment petrecut ieri seară.
„Doresc să transmit condoleanţe familiilor și prietenilor victimelor tragicului accident şi să urez însănătoşire răniţilor aflați pe patul de spital. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei decedaţi!”, este mesajul transmis printr-un comunicat transmins de Ion Constantin.  

Potrivit unor surse, cea mai tânără victimă a incendiului, este un minor de 15 ani care a murit în urma groaznicului incident. 

UPDATE 24, ora 13.30

Încă din timpul nopţii, au apărut pe reţelele de socializare liste cu numele victimelor internate în Capitală. Pe una dintre aceste liste apare numele unei fete din Constanţa, care locuieşte în prezent în Bucureşti. Este vorba despre Ioana Ruxandra Grigore. A fost transferată de la secţia de Reanimare la cea de Chirurgie plastică, potrivit reprezentanţilor Spitalului Bagdasar-Arseni. 

UPDATE 23, ora 13.02:

„Am ținut să văd locul în care s-a petrecut tragedia de aseară și am ținut să las aici un bucet de flori și o lumanare. Dumnezeu să îi ierte pe cei decedați. Pentru cei ce au scapat din tragedie le urez sănătate să aibă noroc și să scape. (...) Este incredibil un spațiu total impropriu, am discutat cu cei din inerior și este posibil chiar să avem imagini pentru public, este de neimaginat cum atâția oameni au fost într-un spațiu atât de mic. (...) Guvernul a decretat doliu național și cred că este un moment potrivit să păstrăm câteva secunde de liniște pentru cei care au decedat”, a declarat președintele Klaus Iohannis în urmă cu câteva minute la fața locului producerii incendiului.  


UPDATE 22, ora 12. 51: 

„Azi dimineață am preluat dosarul de la Parchetul Capitalei, datorită complexității acestuia, datorită anverdurii, datorită situației și faptului că trebuie conlucrat cu foarte multe instituții. În prezent (sunt angrenate) poliția, ISU, Ministerul Public, medicii, SMURD-u, sunt foarte multe instituții, medicina legală, care sunt implicate pentru a stabili repede, cât se poate de repede împrejurările producerii evenimentului nefericit. S-a început o anchetă penală la Parchetul Capitalei. Este începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat și distrugere calificată. Pentru început astea sunt coordonatele anchetei. Urmează să efectuăm și celelalte acte să intrăm pentru a putea face și epuiza cercetarea la fața locului, sunt experți înauntru. Cred că momentan este prematur să ne pronunțăm cu privire la luarea unror astfel de decizii (să fi încadrat ca ucudere din culpă), vă asigur că vom aloca toate resursele necesare, deja sunt trei colegi de-ai nostri de aici de la Parchetul General de la secția de urmărire penală, pentru a finaliza cât se poate de repede și vă asigur că vom avea suficientă fermitate pentru rezolvare.
Urmează audieri, încă nu au fost finaizate, se va proceda mai întâi cu stabilirea împrejurărilor în care au avut loc evenimentele. (...) În cazul omorului calificat pedeapsa poate fi extrem de mare, cu închisoarea.
Nu putem să știm în prezent forma de vinovăție, pentru că aici se face diferența dintre ucidere din culpă și omor. Vedem ce se întâmplă.” A declarat procurorul general Tiberiu Nițu.   
 


UPDATE 21, ora 12.25:

 „Ei nu au avut aviz pentru activitățile pirotehnice. Orice aviz se dă de către locatar pe proprie răspundere, la direcția de sănătate publică, la cei care cer avizele. Legea poliției locale cea care are în activitate și și controlul și supravegherea activităților comerciale de pe raza Sectorului 4, prevede că a depunerea acordului de funcționare trebuie să avem: acordul locatarului dacă este chiriș, contractul de închiriere, titlul de proprietete, datele de identificare de la Registrul Comerțului, pentru că la Registrul Comerțului el îți cere aprobarea în baza codului KN, ce activitate de desfășurare și dă declarații pe proprie răspundere ce activitate urmează să desfășoare. Avem toate documentele (...) Acordul de funcționare însumează toate acordurile de la toate instituțiile abilitate să dea autorizațiile de funcționare, pe Alimentație Publică, pe norme PSI și așa mai departe. Ele se dau pe declarații pe proprie răspundere. În contractul de locație semnat între societatea comercială Pionierul și Colectiv Club SRL la obiectul contractului, se specifică clar – semnarea procesului verbal de predare primire certifică predarea de către locatari și preluarea către locatar a spațiului; locatarul va folosi exclusiv spațiul cu destinație sediul social cu punctul de lucru și va desfășura activitățile de club, discotecă, bar, alimentație publică.
Atribuțiile pe care le are Primăria Sectorului 4 pentru emiterea acordului de funcționare avem la dosar și am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acestui cerificat.
Pe hârtii nu am nimic ce să îmi reproșez, am îndeplinit toate formele legale de eliberare a acordului de funcționare.
Ar trebui ca aceste declarații pe proprie răspundere, este o părere personală, să  dispară efectiv și să verifice în anumite cazuri, nu vorbim dacă își pune un chioșc de flori sau presă, carte pe domeniul public, ci  acolo unde există o aglomerație urbană de peste 100 de locuri, unde există o alimentație publică cantină, retaurante, să se facă verificarea personal de către inspectorii de specialitate și după aceea să se elibereze acel certificat.
Inspectorii mei în raza de activitate și competență își verifică. Eu nu pot să verific de exemplu dacă există instinctoare, nu pot să verific dacă igienico- sanitare sau dacă are acest de fincționare sau dacă este înregistrat la Registrul Comerțului, sau dacă are muncă la nergu. Noi putem sesiza ulterior organele abilitate.”, a declarat în urmă cu câteva momente Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4, la fața locului unde s-a produs incendiul, potrivit corespondentului cotidianului ZIUA de Constanța. 

Iată și actul semnat se primar unde se atestă autorizația de funcționare al clubului Colectiv. 




UPDATE 20, ora 12.01

Președintele Klaus Iohannis se va deplasa la faţa locului în jurul orei 12.30, pentru a evalua amploarea tragediei.

UPDATE 19, ora 11.46

Liderul şi basistul formaţiei Goodbye to Gravity, care a cântat aseară în local, este fiul Anei Pascu, președinta Federației Române de Scrimă. Alex Pascu se află în stare critică la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale dificile.

UPDATE 18, ora 11.36

La faţa locului a ajuns Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4. Se pare că preşedintele Klaus Iohannis urmează, la rândul lui, să vină la locul tragediei. 

UPDATE 17, ora 11.35:

„Nu am mai văzut o astfel de mobilizare (...) decât la momentul Revoluției. (...) în decurs de 13-14 ore toți cei 17 pacienți au fost operați (...) și desigur acesta este decât începutul.”, a declarat în rumă cu câteva momente prof. Ioan Lascăr, șeful secției de Chirurgie plastică Operativă din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, potrivit PRO TV. 

Nopatea trecută, un procuror de la Parchetul Capitalei, Rareș Stan, a efectuat o cercetare preliminara la fața locului.
„Se va efectua cercetarea la fața locului, audierea administratorului și a persoanelor care întrețin și administrează acest local. La Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a deschis deja un dosar penal. La acest moment, suntem într-o fază incipientă, nu vă putem comunica încadrarea juridică”, a declarat procurorul Rareș Stan, potrivit aceleiași surse. 
 

UPDATE 16, ora 11.19:


Potrivit unui reprezentant al cotidianului ZIUA de Constanţa aflat la faţa locului, la Clubul Colectiv au venit experți din Hunedoara, specialiști în explozibil. Conform martorilor, localul are o singură ieşire şi din acest motiv nu avea autorizație.

UPDATE 15, ora 11.15:

În urmă cu câteva moment, președintele României Klaus Iohannis aflat la intrarea în Spitalul de Urgență Floreasca a făcu câteva declarații despre tragedia de noaptea trecută.
 
Lui Iohannis nu îi vine să creadă că „o astfel de tragedie de proporții s-a putut întâmpla în mijlocul Bucureștiului (...) Mulți, foarte mulți sunt răniți. O să încerc să vorbesc cu ei sau cu apropiați” ai răniților. „Aceată tragedie s-a datorat și pentru că s-a mers pe principiul –la-s că merge și așa- Sper ca autoritățile să termine repede și ferm anchetele (...) Am fost toată noaptea în legătură cu autoritățile, azi dimineață am fost în legătură cu procuratura generală (...), am fost cutremurat la știrea că sunt victime, este ceva ce nu trebuie să existe și am atamat deja de azinoapte ideea doliului național”,  spus Iohannis.  

Potrivit unui comunicat, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 31 octombrie 2015, în temeiul dispoziţiilor art. 325 Cod procedură penală, preluarea de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a cauzei privind incendiul produs în Clubul Colectiv din Municipiul Bucureşti, soldat cu decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora.

Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia şi constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorităţi, fiind necesară şi alocarea de resurse logistice suplimentare.
 
O echipă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică – Biroul de criminalistică participă, împreună cu efective de poliţişti de la IGPR – DIC şi Serviciul Omoruri din DGPMB, la cercetarea la faţa locului.
 
Din primele verificări şi acte efectuate a rezultat că, în seara zilei de 30 octombrie 2015, în timpul desfăşurării unui concert de muzică rock, s-a produs un incendiu într-un imobil din strada Tăbăcarilor nr. 7, Sectorul 4, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora.

 

UPDATE 14, ora 10:00:

„Moartea a zeci de oameni confirmă din păcate iresponsabilitatea sistemului de control în construcţii. Fisurarea autostrăzii Orăștie - Sibiu recent construite, prăbuşirea tavanului mall-ului din Târgu Mureș, incendiul din complexul Confort City sunt alte manifestări ale aceluiaşi fenomen. În cazul de faţă responsabilitatea revine Primăriei Sector 4, în timp ce pentru contextul general creat, responsabilitatea revine Ministerului Dezvoltării.”, a transmis printr-un comunicat preşedintele fondator al uniunii Salvați Bucureșiul, Nicuşor Dan.
 
Ancheta a fost preluata de procurorii Parchetului General. Cercetarea la fața locului poate dura chiar și câteva zile potrivit unor surse, care susțin că din cauza gravității incidentului este posibil ca cercetările să nu se finalizeze astăzi.
 
La Spitalul de Arși din București au fost aduse 29 de persoane, iar în acest moment mai sunt doar 27 internați. Rudele așteaptă să le trasmintă medicii în ce stare se află persoanele ce au suferit arsuri în urma incendiului. La cazurile foarte complicate la cererea medicilor este foarte posibil ca anumiți pacienți să fie transportați chiar și în străinătate pentru operații mai complicate, potrivit Digi24.  

Potrivit reprezentanților de la Spitalul de Arși din București, pentru 10 persoane ce au suferit arsuri foarte grave prognosticul este rezervat. 
 

UPDATE 13, ora 9.40:

Horia Mihai Nicolescu, vicepreședinte al Asociației pentru Securitate la Incendiu a declarat în urmă cu câteva minute într-o declarație telefonică la Digi 24, faptul că „este o grasă lipsă de organizare a lor”, referindu-se la reprezentanții clubului, care ar fi trebuit potrivit vicepreședintelui să fi existat personal specializat pentru intervenția în astfel de cazuri. 

„Nu trebuie doar bodyguarzi cu mușchi”, a mai spus Nicolescu continuând spunând că persoanlul oricărui club trebuie să aibă oameni antrenați pentru aceste intervenții. De asemenea, a spus că dacă ar fi existat persoane specializate care să intervină imediat cu instinctoare nu s-ar fi întâmplat nimic, iar zona ar fi fost asigurată. 

În acest moment la spitalele din CApitală s-au format cozi uriașe de oameni care au venit pentru a dona sânge în semn de solidaritate pentru persoanele afectate de acest incendiu fără precedent în România. 
 

 

UPDATE 12, ora 9.21:

„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Sănătății au intervenit pentru pentru salvarea de vieți omenești și stingerea incendiului. În această misiune au acționat peste 500 de forțe — pompieri, jandarmi, polițiști și echipaje medicale. Echipajele de intervenție au acționat cu 75 de autospeciale ale ISU București — Ilfov, dintre care 11 cu apă și spumă, 3 de descarcerare, 3 pentru transport victime multiple, 2 spitale mobile, 2 autoscări, precum și 57 de autospeciale SMURD și ambulanțe. Acestora li s-au adăugat mașinile poliției și jandarmeriei care au asigurat fluidizarea traficului pentru deplasarea ambulanțelor”, se arată într-un comunicat. 
 

UPDATE 11, ora 9.00:

 Secretarul de stat Raed Arafat a declarat în această dimineață faptul că acest club „nu avea autorizație ISU pentru acest tip de activități”. 

UPDATE 10, ora 8.50:

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat, în această dimineață în jurul ore 7.30, că numărul victimelor ar putea să crească din cauza gravității rănilor.
 
„Având în vedere gravitatea victimelor este posibil (...) să apară și alte decese. Acest lucru putem să îl spunem pentru că este un prognostic al unor pacienți care este extrem de rezervat. Bilanțul poate să sufere modificări. În momentul de față, bilanțul este: 26 de decese în pre-spital, unul în spital, deci 27 în total, 184 prezentări în total în spitale dintre care 146 au rămas internate”, a spus Arafat, la Palatul Victoria, după reuniunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
 
De asemenea el a transmis faptul că din totalul persoanelor decedate, 17 sunt neidentificate, iar din cei 146 de pacienți internați în spitale, 5 au rămas de asemenea neidentificați până la ora 7.
 
Au fost date publicității mai multe numere de telefon unde pesoanele aproapiate celor implicați în tragicul incendiu pot apela pentru a afla informații și mai ales pentru a identifica victimele.
 
Iată numere de telefon puse la dispoziție:
021/206.92.91
021/313.06.05
021/206.92.83
021/264.87.04
021/264.85.25
021/206.93.75
021/312.25.47

Iată o imagine care a ajuns virală pe internet după ce o persoană ce s-a aflat la locul incidentului, a postat-o pe Facebook. 

Pe imagine se vede clar cum un stâlp al clubului a luat imediat foc, se pare în urma artificiilor ce au fost lansate în timpul concertului. 
 

UPDATE, 9, ora 2.30:


Se pare că aceasta este lista celor decedați:

UPDATE8, ora 02.20:

Raed Arafat a anunțat un nou bilanț: 27 de morți și 155 de răniți.

UPDATE7, ora 01.55:

Doi minori de aproximativ 17 ani au ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu.  Ei au arsuri pe 20% din suprafața corpului. Au și politraumatisme. 
La Spitalul de Arși sunt două persoane care au intrat în operație. Unii tineri au murit în salvare, în timp ce erau resuscitați. În toate spitalele sunt pregătite săli de intervenție.
De la Matei Balș au fost aduse respiratoare. Persoanele rănite nu ar avea politraumatisme. Majoritatea victimelor au arsuri. 
Clubul Colectiv unde s-a produs explozia găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album, a cărei primă piesă se numea "Ziua în care murim".  
 

UPDATE6, ora 01.35 a.m.:

Potrivit unor surse, cântărețul Adrian Despot a fost rănit în club. 

UPDATE5, ora 22.42:


Bilanțul a crescut la 26 de morți și 145 de răniți. Raed Arafat spune că unii tineri s-au dus la spital cu alte mijloace de transport, pe propriile picioare. Multe persoane decedate nu au acte asupra lor. De aceea, el a oferit un număr de telefon - 0212069291 - la care rudele pot suna pentru a afla informații sau pentru a anunța că o persoană apropiată a făst în acel club.
Se spune că mai multe persoane ar fi suferit stop cardio respirator din cauza fumului. 
În aceste momente, încă se acordă îngrijiri medicale la locul exploziei. 
Comitetul Național pentru Situații de Urgență va lucra 24 din 24 de ore.
Planul roșu instituit în această seară este o condiție pe care o declară automat ISU și MAI cand exista accidente cu multiple victime.

"Au venit Salvări la fața locului, dar nu erau suficiente, motiv pentru care oamenii apelau la polițiști să îi ia cu mașinile, să îi ducă la Spitalul de Arși. Ei puteau merge, doar că erau groaznic de arși. Doi polițiști i-au luat cu mașinile, dar ceilalți au spus că nu pot pleca pentru că sunt acolo pentru altceva. Asta-i România în care trăim. Vorbim de scenele atroce de la început, până să se facă mobilizarea cea mare. Oamenii încercau să ducă arșii către mașinile de Poliție", a povestit pentru DC News un martor de la locul tragediei.
Potrivit unor surse, Klaus Iohannis va declara zi de doliu național. Există surse care susțin că ar exista 40 de morți, de fapt. Cifra nu este însă oficială. Și numărul răniților ar putea fi mai mare, ținând cont că mulți tineri mai ușor răniți au ajuns singuri la spital.
Parchetul a început ancheta.

Se pare că cineva ar fi dat cu artificii la un moment dat, care artificii au ajuns la tavan şi instalaţia electrică ar fi explodat. Imediat s-a creat haos pentru că toate persoanele încercau să iasă din club.
 

UPDATE4, ora 00.24:

Spitalul Floreasca a spus ca nu mai poate primi niciun rănit. Președintele Klaus Iohannis a reacționat: ”Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune.”
 

UPDATE3, 00.05: 


Bilanţul a crescut, din păcate, la 21 de morţi. S-a instituit cod roșu. Medicii au fost chemați de acasă. Şi ministrul Sănătăţii se întoarce din Maramureş.
Se pare că în club s-au folosit materiale pirotehnice. T
avanul a luat foc, fiind acoperit cu pânză. Acesta s-a prăbușit peste tinerii din club.
La faţa locului au intervenit 11 echipaje de pompieri, 28 de echipaje de la SMURD, 29 de la Ambulanţa Bucureşti. De asemnea, la locul tragediei au fost mobilizate 21 de autospeciale cu echipament de terapie intensivă, dar şi medici şi asistenţi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. 
88 de persoane au fost transportate la spital. Fiind multe victime, au fost duse la toate spitalele de urgență din capitală, potrivit lui Raed Arafat. Pompierii spun că toată lumea a fost evacuată din club.

UPDATE2, ora 23.46:

Secretarul de stat în MS Raed Arafat a confirmat că până în acest moment sunt 18 morţi şi 88 de răniţi. Trebuie să ţinem cont însă că nu au fost scoase toate victimele din local. 
La faţa locului se află şi ministrul de Interne Gabriel Oprea. Se lucrează sub presiune. Tinerii sunt resuscitaţi încă în stradă. Ambulanţele vin şi pleacă. Spitalul de Arşi este pregătit să intervină. Pompierii sunt şi ei la faţa locului. Este o adevărată desfăşurare de forţe. 


UPDATE, ora 23.42:

Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au ajuns la fața locului. Se vehiculează în acest moment un număr de 40 de răniți, dar numărul lor poate fi mai mare. Medicii par depășiți de situație. Printre victime se numără și cântărețul Alex Pascu, băiatul antrenoarei de scrimă, Ana Pascu. Acesta a fost transportat la urgență la spital.
Din primele informații, tragedia a avut loc în urma unei explozii la subsolul clădirii din sectorul 4, din zona Spitalului Bucur. În clubul respectiv urma să aibă loc un concert al trupei Goodbye To Gravity, iar alături de aceasta urmau să urce pe scenă și artiști.


Sursa foto: romaniatv.net, MAI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mihai 31 Oct, 2015 00:17 Goodbye To Gravity sunt romani, fratilor. In rest, condoleante...