Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 17. Oficial DNA. Nicuşor Constantinescu, reţinut pentru 24 de ore Descinderi în forţă ale DNA la Fundaţia Fantasio, CJ Constanţa, Aqua Magic, Hotel Flora, Pavilonul Expoziţional

ro

19 Feb, 2015 09:12 7247 Marime text
Conform unor surse, procurorii DNA Constanţa au descins în această dimineaţă la birourile Fundaţiei Fantasio, de pe strada Răscoalei de la 1907. Acţiunea este sprijinită de jandarmi.

UPDATE 1 - 09.40

Directorul executiv al Fundaţiei Fantasio, Cristina Moldovan, a declarat că, în această dimineaţă, lucrătorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat mai multe documente, însă nu cunoaşte alte detalii la acest moment.

UPDATE 2 - 09.42 

Percheziţiile ar viza şi Consiliul Judeţean Constanţa.

UPDATE 3 - 09.47

Gabriel Diceanu, purtătorul de cuvânt al CJC ne-a declarat: „Şi eu am înţeles că sunt percheziţii. Sunt percheziţii dar nu ştiu dacă au mandat şi pe Consiliul Judeţean. Sunt aici, dar nu au intrat în birouri“.

UPDATE 4 - 09.57

La sediul CJC a venit şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

UPDATE 5 - 10.01

Percheziţiile sunt coordonate, potrivit unor surse, de procurorul Andrei Bodean, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul territorial Constanţa. Aceasta instrumentează cel de-al cincilea dosar pe numele lui Nicuşor Constantinescu, unde şeful CJC ar fi cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru efectuarea unor plăţi către diverse asociaţii sportive şi culturale.

UPDATE 6 - 10.00

Acţiunea DNA ar viza şi Pavilionul Expoziţional din Constanţa.

UPDATE 7 - 10.25

Anchetatorii au descins şi la Aqua Magic, la hotelul Flora din Mamaia, unde are sediul Xenoti SRL, în Mamaia, dar şi la sediul agenţiei de turism Mistral Voyages, unde funcţionează şi Asociaţia Litoral Delta Dunării, condusă de Corina Martin.

UPDATE 8 - 10.30

Comunicat oficial DNA:

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupţie, infracţiuni electorale și  infracţiuni de serviciu, comise în perioada 2009-2013. 
 
În cursul zilei de 19 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate în municipiul București și în județele: Constanța, Prahova și Sibiu, din care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și fundații.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
 
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

UPDATE 9 - 12.22

Surse judiciare au informat că se desfășoară percheziţii în 19 locuri unde anchetatorii caută probe. Pe lângă percheziţiile din Constanţa, mai au loc operaţiuni similare la SC Passion SRL din Ploieşti, la sediul SC Taste It Events & Catering şi la Hotel Cupidon din Eforie.
 
Ancheta ajunge şi la alte persoane importante. Printre ele este şi Zgabercea Cristian Bogdan, producător general TVR, mai spun sursele citate. Acesta este acuzat de complicitate al abuz în serviciu şi spălare de bani.
 
“În anul 2012, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin întocmirea mai multor referate, l-a ajutat pe suspectul Constantinescu Nicuşor Daniel să plătească în mod nelegal suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii, finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către unitatea administrativ-teritorială a judeţului Constanţa.
 
În anul 2012, a transferat suma de 900.000 lei, despre care cunoştea că provenise la săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu de către  Constantinescu Nicuşor Daniel, la care participase şi el, către Fundaţia Culturală Thalia, în temeiul unor relaţii contractuale fictive, cu scopul disimulării originii ei ilicite.
 
Hortolomei Moscu Sorina Gina, administrator al Aqua Magic este acuzată de spălarea banilor. În anul 2012, a primit de la Zgabercea Cristian Bogdan şi Fundaţia Fantasio suma de 350.730 lei, despre care cunoştea că provenea la săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu şi a furnizat documente nereale prin care a disimulat realitatea, creând aparenţa falsă a existenţei unor relaţii comerciale în baza cărora fusese achitată suma respectivă”, mai spun sursele citate.
 
Pe de altă parte, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral infirmă informaţiile conform cărora asociaţia ar fi fost vizată de percheziţiile de astăzi, informează Radio Constanţa.

UPDATE 10, ora 13.40

Reprezentanţii SC Soti Cable Neptun SRL au remis azi un comunicat de presă în care  menţionează că Radu Ştefan Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu au ieşit din acţionariatul firmei la data de 5 februarie 2002.
 
„Urmare a informaţiior vehiculate în mass-media privind menţionarea numelui SC SOTI CABLE NEPTUN SRL în relatările privind percheziţiile făcute de DNA la Consiliul Judeţean Constanţa şi alte locaţii, precizăm următoarele:
1.Relaţia contractuală dintre SC SOTI CABLE NEPTUN SRL şi Consiliul Judeţean Constanţa este rezultatul unui proces de licitaţie publică desfăşurat astfel:

La data de 25.09.2009, Consiliul Judeţean Constanţa a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) anunţul cu nr. 87141 privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de „Servicii de informare şi promovare a instituţiei pe canale TV”.
După etapa solicitărilor de clarificări, depuse de mai multe companii intersate, la data de 09.11.2009, prin scrisoarea de înaintare nr. 22937, SC SOTI CABLE NEPTUN SRL depune în mod oficial oferta sa, documentele necesare şi garanţia de participare, respectând  integral condiţiile precizate în procedura de licitaţie şi caietul de sarcini.
Consiliul Judeţean Constanţa, prin comunicarea cu nr. 23451/13.11.2009, comunică SC SOTI CABLE NEPTUN SRL că oferta sa a fost câştigătoarea licitaţiei şi că a fost acceptată.

La data de 20.11.2009, se semnează şi intră în vigoare contractul de prestări servicii nr. 23932, prin care SC SOTI CABLE NEPTUN SRL se obligă să presteze servicii de informare şi promovare, la solicitarea şi în beneficiul Consiliului Judeţean Constanţa, astfel:
-     Să asigure o transmisie în direct, cu durata de 30 de minute, a unui eveniment/acţiune/şedintă sau alt subiect, de interes public, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa.
-     Să producă 4 evenimente, de câte 3 ore fiecare, pe care să le transmită în direct.
-     Să producă 4 anunţuri publicitare lunar.
-     Să difuzeze 120 de anunţuri publicitare lunar.
-     Să producă 3 spoturi publicitare, a câte 30 de secunde, lunar.
-     Să asigure 120 de difuzări, lunar, ale spoturilor publicitare.
 
Pentru realizarea prestaţiilor precizate în documentele contractului (caietul de sarcini, oferta tehnică, oferta financiară, anexe) SC SOTI CABLE NEPTUN SRL se obligă să asigure resursele tehnice, logistice şi de personal profesional necesare, după cum urmează:
-     Car reportaj cu 4 camere şi echipajul complet (9 persoane);
-     Antenă de satelit şi personal tehnic;
-     Kit de filmare (cameră, trepied, sunet, lumină);
-     Radio relee;
-     Cameramani;
-     Producători;
-     Sisteme de editare video;
-     Staţie grafică;
-     Creaţie/concept/mesaj.
 
2. Toate prestaţiile SC  SOTI CABLE NEPTUN SRL au fost realizate în temeiul comenzilor, în scris, făcute, potrivit contractului, de reprezentanţii CJ Constanţa.
3. Fiecare prestaţie realizată a fost/este dovedită de întegistrările martor audio-video corespunzătoare şi raportul de difuzare aferent.
4. Fiecare factură a fost emisă/încasată numai după realizarea prestaţiilor şi a procedurilor stabilite în contract. 
5. Contractul de prestări servicii  nr. 23932 dintre SC SOTI CABLE NEPTUN SRL şi Consiliul Judeţean Constanţa s-a încheiat  la data de 20.11.2013. Ulterior, urmare a raportului Curţii de Conturi, Consiliul Judeţean Constanţa a chemat în judecată SC SOTI CABLE NEPTUN SRL.  În acest moment, dosarul este pe rolul Tribunalului Constanţa”, se arată în documentul citat.
 
„Menţionăm că atât primarul Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, au ieşit din acţionariatul SC SOTI CABLE NEPTUN SRL la data de 5 februarie 2002, prin contractul de cesiune autentificat la notar public. Întreaga activitate a SC SOTI CABLE NEPTUN SRL se desfăşoară transparent, cu bună-credinţă şi onestitate şi cu respectarea deplină a legii.  ”, mai transmit reprezentanţii firmei.

UPDATE 11, ora 14.35

Potrivit Mediafax, "anchetatorii fac percheziţii şi la sediul SC Aqualand SA şi la punctul de lucru al firmei din zona Cazino Sud, la Hotel Cupidon din Eforie Nord, la sediile firmelor SC Martin Resorts SRL din Mamaia, la sediul social al SC Taste It Events&Catering SRL, din cadrul Pavilionului Expoziţional, la SC Expertisa SRL din Constanţa, la sediul social al SC Metropolitan SRL din oraşul Ovidiu, la sediul SC Xenoti SRL din staţiunea Mamaia, din cadrul Complexului Flora, precum şi la sediul SC Passion SRL din Ploieşti, judeţul Prahova".

Citeşte şi Mediafax.ro: Percheziţii DNA la CJ Constanţa, la firme şi fundaţii. Nicuşor Constantinescu, vizat în dosar pentru abuz în serviciu

UPDATE 12, ora 15.35

Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu a ieşit din sediul instituţiei. Acesta va fi dus la sediul DNA Constanţa.
Citeşte şi Percheziţii la CJC Constanţa: Nicuşor Constantinescu - "Mă vor conduce la sediul DNA. Probabil că voi fi reţinut" (galerie foto+video)

UPDATE 13, ora 17.20

Contactat telefonic, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a declarat că "nu ştie" ce au ridicat procurorii DNA în urma percheziţiilor care au avut loc azi la sediul CJC.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CJC, a declarat pentru Agerpres: „"Nu a fost practic o percheziție, pur și simplu s-a ridicat un set de documente (...) Nu s-a făcut percheziție în sensul că s-au răscolit birourile ci s-au cerut niște documente, acestea fiind puse la dispoziția echipei de la DNA care a efectuat percheziția. (...) Nu s-a umblat prin birouri, aveau o listă de documente de care aveau nevoie și s-a transmis la fiecare serviciu în parte ce documente trebuie să copieze și au fost predate procurorilor. (...) În general funcționarii își văd de treaba lor. Că există o presiune, este probabil evident,”, după cum Agerpres notează într-un articol publicat la ora 16.25.

UPDATE 14, ora 17.43

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut pentru 24 de ore de DNA Constanţa.
Citeşte şi Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, reţinut de DNA


UPDATE 15, ora 18.49

Nicuşor Constantinescu, acuzat că a plătit 37.000 de lei asociaţiilor de ruşi şi lipoveni pentru vot

UPDATE 16, ora 18.58

Conform procurorilor DNA, Nicuşor COnstatninescu a fost reţinut pentru:abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată),
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- coruperea alegătorilor (2 infracţiuni),
- conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată),
- tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
Citeşte şi Oficial DNA:Nicuşor Constantinescu reţinut pentru abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor


UPDATE 17, ora 20.19

Vezi Acuzațiile care i se aduc lui Nicușor Constantinescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • jiji 19 Feb, 2015 18:01 Nu se poate face mare lucru la Constanta, datorita timiditatii d-lui Andrei Bodean, seful DNA Constanta.Poate aude si d-na Kovesi.Cum ne explicam, ca la o saptamina dupa retinerea lui Mazare pentru 24 ore,ies basculante cu acte din primarie,trimise la incinerat.Angajatii stiu multe.
  • Jeff 19 Feb, 2015 16:25 ...sa se verifice si contractele de inchiriere ale spatiilor in care functioneaza sedii ale Primariei ...aceasta institutie ce este impartita in tot orasul...!
  • raj 19 Feb, 2015 13:17 Sa se faca descinderi peste tot unde sunt infractiuni