Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii, înființată în cadrul MAI

ro

09 Jul, 2015 11:50 1447 Marime text
 
La inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul a adoptat în ședința de ieri „Ordonanța privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism, a infracțiunilor conexe acestora și a infracțiunilor contra securității naționale, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale”.
 
Prin acest act normativ de o importanță deosebită în domeniul prevenirii și combaterii terorismului se înființează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP), care va prelua datele transmise de către transportatorii aerieni privind pasagerii zborurilor având puncte de plecare, escală sau destinație finală pe teritoriul României. Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale în scopul contracarării acestora.
 
„Pentru România, care are perspectiva intrării în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene în primă etapă, este foarte important să implementeze măsuri și mecanisme necesare pe linia prevenirii și combaterii terorismului, raportat la actualul context de securitate europeană și internațională” a subliniat Prim-ministrul interimar, vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.
 
În anul 2012 Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanțabile pentru înființarea unor astfel de unități naționale, care, ulterior, vor permite crearea la nivelul UE a unei rețele, care prin interconectare, va putea permite statelor membre o valorificare eficientă a informațiilor astfel obținute, în scopul asigurării securității interne a Uniunii.
 
În aceste condiții, la nivel european există state care au adoptat deja legislația privind colectarea și utilizarea acestor date, precum Franța, Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și ţări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislații.
 
Costul total al înfiinţării UNIP este de 151.506,99 euro, co-finanțarea din partea Comisiei Europene fiind în valoare de 88,49%.
 
Ordonanţa aprobată are la bază principiile stabilite prin Legea 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, stabilind măsurile de protecție necesare, cum sunt perioada de păstrare a datelor, exercitarea drepturilor de către persoanele vizate și răspunderea pentru prejudicii.
 
Ordonanța include dispoziții cu privire la evaluarea eficienței aplicării sale după o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii