Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unirea Moldovei cu Muntenia, sărbătorită la Muzeul Callatis

ro

24 Jan, 2014 17:14 1746 Marime text
Vineri, 24 ianuarie 2014, începând cu ora 11.00, la sediul muzeului callatian, din cadrul Complexului Cultural „Callatis”, a fost organizată manifestarea cultural-științifică „155 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE”.

Au fost prezenți elevi de la Colegiul Economic Mangalia, coordonați de profesor Mariana Gogu, elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, însoțiți de profesor Liliana Voidiciuc și preșcolari de la Grădinița Nr. 3 Mangalia, alături de care s-au aflat: educator Florentina Căltuț, educator Nicoleta Laszlo și mai mulți părinți.

În deschidere, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, a vorbit despre: condițiile care au favorizat unirea Principatelor Române; alegerea lui Al. I. Cuza ca Domn al Moldovei; acțiunea de propagandă și mobilizare declanșată de tinerii patrioți din București; disputele din Adunarea Electivă din capitală, unde majoritari erau conservatorii; ședința secretă în care s-a hotărât alegerea lui Cuza și în Țara Românească; alegerea sa, în ședința publică, cu votul unanim al celor 64 de deputați prezenți; instaurarea noii ordini politice și lovitura dată imperiilor absolutiste prin alegerea lui Cuza, ca Domn, în ambele Principate Românești: Moldova și Muntenia.

În continuare, muzeograf Liliana Bădin a descris viața și personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, menționând atât realizările sale de excepție, care au pus bazele statului modern român, cât și greșelile politice ale domnitorului.

Activitatea a continuat cu mai multe dansuri populare interpretate de copiii „Grupei Albinuțelor” de la Grădinița Nr. 3 Mangalia, pregătiți de: director Gela Ivașcu, educator Florentina Căltuț și educator Nicoleta Laszlo.

Profesor Mariana Gogu a scris și a recitat poezia „Vis de Unire”, după care elevii: Ana-Maria Sofrone, Ana-Maria Purcaru, Maura-Melina Arhipov, Doinița Dobre, Andrei Pasat și Ovidiu Buchilă au recitat poezii, iar elevii: Iulia Năstase și Gabriela Pârvu au prezentat eseuri cu tema Unirii de la 24 ianuarie 1859.
La final,  participanții la manifestarea cultural-științifică au dansat Hora Unirii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii