Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde slujeşte la sfârşitul acestei săptămâni Arhiepiscopul Tomisului

ro

06 Dec, 2013 10:32 1064 Marime text

Vineri, 6 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu (Str.  Răzoare,  nr.  68), începând cu ora 8.45.

Sf. Nicolae este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii, prăznuit în toată lumea creştină. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305 d.Hr.) fiind încă din tinereţe un adevărat „ucenic a lui Hristos”, iubind virtutea şi ostenindu-se în slujirea aproapelui. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira. A fost prigonit şi întemniţat în timpul persecuţiilor anti-creştine ordonate de împăraţii romani.
Tradiţia păstrează pomenirea unor fapte minunate săvârşite de Sfântul Nicolae, printre care: a salvat de la moarte trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un oarecare slujbaş imperial, arătându-se acestuia în vis şi spunându-i despre nevinovăţia acelora; a adus ajutor minunat unor familii sărace aflate pe punctul de a săvârşi păcate pentru a-şi câştiga pâinea.

Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei. La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi milosteniei sfântului.

Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, Cartierul Km. 4,  zona Billa), așezământ de cult ce își serbează hramul.

Pe data de 11 decembrie 2010 a fost sfințit paraclisul parohiei „Sf. Filofteia”, iar pe 5 mai 2012 a fost pusă piatra de temelie a viitoarei bisericii „Sf. Filoftei” din cartierul km 4.

Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII, în cetatea Târnovo din Bulgaria. Din copilărie obișnuia să meargă la biserică și să le dăruiască celor săraci hainele ei și o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Acest obicei și ura mamei vitrege, au atras ocări și bătăi din partea tatălui. La un moment dat, părintele a aruncat asupra fetei cu un topor, provocându-i moartea. Sfânta a făcut minuni și imediat după moarte, trupul său neputând fi mutat din loc. Episcopul a rostit nume de cetăți, mănăstiri și biserici; doar când a pronunțat numele bisericii domnești din Argeș, trupul a putut fi ridicat, înțelegându-se prin aceasta că voința sfintei este să ajungă aici. Din anul 1517, când Neagoe Basarab a ctitorit mănăstirea Curtea de Argeș trupul Sfintei Filofteia a fost mutat aici, rămânând până în zilele noastre.

În anul 1909, după o secetă de o lună și jumătate, o delegație de la mănăstirea Curtea de Argeș a adus spre închinare moaștele Sfintei Filofteia la Medgidia și Constanța. După Sfânta Liturghie oficiată la catedrala din Constanța s-a mers în procesiune în locul numit „la plantații (vii)” unde preoții, împreună cu mii de credincioși, elevii, profesorii din oraș și autoritățile locale s-au rugat pentru venirea ploii, așa cum relatează ziarul „Conservatorul Constanței”.

Duminică, 8 decembrie, începând cu ora 9.00, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii