Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde slujește Arhiepiscopul Tomisului în acest sfârșit de săptămână

ro

19 Jul, 2013 19:12 1797 Marime text
De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 8.45, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța (str. Viile Noi, nr. 38).

La ora 19.30 va oficia slujba de sfințire mică a bisericii „Sfântul Ilie” din Techirghiol, urmată de Taina Sfântului Maslu.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Luca al Crimeii, aduse de la biserica „Sfinții Constantin și Elena” a Institutului C.I. Parhon din București; sfintele moaște vor rămâne la biserică în perioada 19-21 iulie.
 
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăia regele Ahab, care se închina zeilor. Izabela, soţia sa, l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeeni. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a dat sentinţa: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie”. Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta, unde a înmulţit făina,  uleiul şi l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astertei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţii lui Baal nu au putut aduce jertfă idolului lor, pe când la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie preoţii lui Baal au fost ucişi şi a plouat.
Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur, foc. Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei și s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist.
 
Duminică, 21 iulie, de la ora 7.30, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ilie” din Histria. Sâmbătă vor fi aduse spre închinare, de la Catedrala Arhiepiscopală, moaște Sfinților Epictet și Astion și ale Sfântului Pantelimon.
 
Mănăstirea a fost construită în vecinătatea cetăţii Histria deoarece, conform părintelui stareţ Ioil, „istoricul este legat de această cetate, care a fost un centru creştin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal şi şapte basilici paleocreştine”.
Mănăstirea Histria a luat fiinţă pe data de 20 iulie 2004, piatra de temelie a bisericii mari fiind pusă trei ani mai târziu, iar sfințirea paraclisului a avut loc pe data de 20 iulie 2005. De atunci au fost construite un corp de chilii, altarul de vară și o casă pentru pelerini și se lucrează la construcţia bisericii mari a mănăstirii. Mănăstirea are șapte viețuitori.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii