Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACIA Unde se duc banii din Taxa de liniște percepută de Primăria Constanţa

ro

28 May, 2015 12:53 1617 Marime text
 
De ani buni, firmele din Constanța și Mamaia plătesc așa-numita taxă de liniște. Oamenii de afaceri spun că nu știu de ce o plătesc, din moment ce spargerile și furturile se țin lanț, conform Asociației Constanța Ia Atitudine. ACIA a fost curioasă să afle, totuși, unde se duc cele 6,6 milioane de lei încasate anual din această taxă.
 
Potrivit unui răspuns al Primăriei Constanța la o solicitare oficială a ACIA, Primăria Constanța a încheiat, din acești bani, anul trecut, două contracte importante. Cel mai important are o valoare de 5,07 milioane lei și este încheiat cu SC Conpress Holding SRL, în data de 5 septembrie 2014. Al doilea este încheiat cu SC Kokkai Comimpex SRL, are o valoare de 1,72 milioane lei și este încheiat în data de 24.10.2014, rată ACIA.
 
La SC Conpress Holding SRL unul dintre acționari este Sorin Strutinsky, prieten și coleg de suferință cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. ”Din acești bani ar trebui să se combată infracțiunile, așa cum se specifică în hotărârea de consiliu prin care s-a impus plata acestui nou bir. Nerespectarea angajamentelor ar trebui sa ducă la anularea taxei”, a precizat Andrei Popescu, președintele ACIA.
 
Acesta atrage atenția asupra punctului 8.10 din contract, care spune că prestatorul trebuie să suporte integral contravaloarea prejudiciului cauzat de distrugerea sau sustragerea bunurilor și/sau valorilor pe care le păzește, produs ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către personalul de pază (nedescoperirea autorului, date de identitate false, incomplete, etc.). În condițiile în care în Constanța se fură pe bandă rulantă, societățile trebuie să răspundă. De asemenea, punctul 9.7, achizitorul se obligă să repartizeze personalul de pază în posturile de securitate, atunci când situația impune această măsură.
 
Reamintim că Radu Mazăre, alături de consilierii locali, a introdus în anul 2003 „taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă”. Potrivit hotărârii, aceasta „se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci".
 
Serviciul Public de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Constanţa a răspuns unei solicitări a Asociației Constanța Ia Atitudine și a precizat că la nivelul anului 2014 a fost încasată suma de 6.611.826 de lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii