Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru prima dată în istorie Un robot a trecut testul conştiinţei de sine

ro

18 Jul, 2015 23:45 958 Marime text
 
Un robot american a trecut pentru prima dată în istorie clasicul King's Wise Men ("Sfetnicii regelui"), un test de identificare a propriei conştiinţe, informează independent.co.uk. Inginerii de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York au lucrat cu trei roboţi - doi dintre ei au fost informaţi în legătură cu faptul că au primit o pastilă care prosteşte, din cauza căreia nu mai pot să vorbească. Apoi, toţi cei trei roboţi au fost invitaţi să spună care dintre ei poate încă să "vorbească".
Iniţial, toţi cei trei roboţi nu au putut să rezolve problema şi au spus "Nu ştiu", însă, unul singur, după ce şi-a auzit propria voce, a adăugat imediat: "Îmi pare rău, acum ştiu!".
Experţii în robotică spun că trecerea cu succes a acestui test simplu nu reprezintă "o conştientizare deplină a sinelui", dar Selmer Bringsjord, coordonatorul studiului, consideră că, prin trecerea mai multor teste de această natură, viitorii roboţi îşi vor construi un repertoriu de abilităţi care îi vor ajuta să devină tot mai folositori pentru oameni. În 2014, un super-computer a devenit prima formă de inteligenţă artificială din lume care a trecut cu brio Testul Turing, convingând un grup de voluntari că era un băiat în vârstă de 13 ani.


sursa foto: theguardian.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii