Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un ritual fenomenal de împerechere (video)

ro

21 May, 2016 21:49 1849 Marime text
Graţiosul diavol de mare Manta birostris este un admirabil reprezentat al familiei calcanilor (Mobulidae), fiind cel mai mare dintre toţi membrii acesteia. Manta birostris au o varietate de nume comune, inclusiv Manta Atlantic, Manta Pacific, Diavolul de mare sau pur şi simplu Manta. Cel mai mare specimen cunoscut atingea 7,6 metri în lungime şi cântărea 2,300 kilograme. Diavolul de mare Manta birostris, impresionant că dimensiuni, are o formă specială a corpului, cu aripi pectorale triunghiulare şi lobi că nişte palete, care se întind în faţa gurii. În general, pârile superioare ale corpului prezintă o coloratură închisă, mergând de la negru până la albastru-cenuşiu şi maro, iar părţile inferioare au o nuanţă pală.
 
Fiecare individ în parte are un model unic de pete şi cicatrice, în funcţie de care se distinge de toţi ceilalţi reprezentanţi ai speciei. Gură mare, spongioasă este situată în partea din faţă a corpului şi conţine 18 rânduri de dinţi, pe maxilarul inferior. 
 
Este, de regulă, o specie solitară, deşi pot fi observate uneori aglomerări slabe de indivizi, mai ales acolo unde se află hrană din abundenţă sau în timpul sezonului de împerechere. Atunci când este gata să se împerecheze, masculul mușcă înotătoarea pectorală a partenei sale şi se aşează în poziţia burtă pe burtă în vederea efectuării copulaţiei. Dar până ajung la partea asta, asistăm la un adevărat spectacol de împerechere.
 
Ouăle în curs de dezvoltare rămân în interiorul corpului femelei pentru aproximativ 12 luni şi eclozează intern, astfel că această da naştere unor pui vii. Numărul mediu de pui este de doi şi există un decalaj de doi ani între naşteri.
 
Fiind înotători excepţionali, diavolii de mare par că plutesc prin apă, impresie accentuată de aripile lor mari. Ei au fost filmați executând un fel de sărituri prin apă, acestea fiind forme de comunicare în ritualul de împerechere. Vă prezentăm imagini spectaculoase, distribuite de BBC, în care este prezentat acest ritual fenomenal.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii