Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a găsit ”inamicul” Un parazit al pisicilor, vinovat de scăderea performanțelor școlare ale copiilor

ro

03 Jun, 2015 20:59 1511 Marime text
 
Cercetători americani au descoperit că un parazit al pisicilor poate dăuna performanțelor școlare ale copiilor. Potrivit studiului apărut în revista ”Parasitology”, parazitul vinovat de toxoplasmoză (toxoplasma gondii) ar putea altera capacitățile cognitive ale adolescenților, cum ar fi memorarea sau citirea. Toxoplasmoza se transmite la om prin consumul de fructe și legume nespălate sau din carnea insuficient tratată termic, precum și prin contactul cu fecalele pisicii la curățarea litierei. Minusculul parazit, despre care se crede că infectează aproape o treime din populația mondială, se adăpostește în celulele creierului și ale mușchilor, dar nu provoacă niciun fel de simptome la majoritatea persoanelor.
Oameni de știință de la Universitatea Iowa și Universitatea Internațională Florida au ținut sub observație 1.755 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani dintre care 135 aveau toxoplasmoză. Pornind de la rezultatele testelor cognitive, cercetătorii au stabilit o legătură între infecția cu acest parazit și capacitățile de învățare ale copiilor. Ei au descoperit că cei infectați cu minusculul parazit aveau rezultate mai slabe decât ceilalți la testele de memorare și citire — în medie cu 7% la băieți și 11% la fete.
”În schimb, nu s-a constatat nicio influență la testele de calcul și gândire”, arată epidemiologul Angelico Mendy, care a condus studiul.
Participanții infectați cu parazitul și având o slabă concentrație a vitaminei E în sânge au avut rezultatele cele mai slabe la teste. Cercetătorii recunosc că sunt necesare teste clinice pentru a confirma efectele vitaminei E în ameliorarea deficienței cognitive legate de acest parazit.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii