Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un oraş australian, îngropat efectiv de nişte plante numite popular "Panică păroasă"

ro

18 Feb, 2016 15:25 1119 Marime text
 
O creştere rapidă a unor plante specifice ţinuturilor aride (tumbleweed-n.r.), numite popular "panică păroasă", a dus la „îngroparea” caselor într-un orăşel australian. Condiţiile extrem de uscate au făcut ca teancurile de buruieni să acopere în fiecare zi şirurile de case din Wangaratta, în partea de Nord-Est a Victoriei.
 
A devenit frustrant pentru locuitorii din zonă să adune buruienile zi de zi, timp de câteva ore, adunând grămezi de „panică păroasă” care uneori ajung până la acoperişurile caselor.
 
Un fermier din apropiere este blamat dacă nu îşi îngrijeşte padocul său.
 

"Din punct de vedere fizic este epuizant, iar mental şi mai epuizant" a declarat rezidentul Pam Twitchett pentru Prime7 ştiri Albury.

 
Ce este Panica păroasă?
 
Cunoscută şi prin numele său latin Panicum effusum, este o iarbă care se găseşte în fiecare stat australian. Este numită "păroasă", deoarece deşi există şi alte specii de Panicum, nici unul nu are fire de păr lungi de-a lungul marginilor frunzele lor.
 
Planta creşte rapid şi poate forma „tumbleweeds”, adică un fel de grămăjoare de iarbă uscată ce au seminţe în interior, pe care le dispersează pentru reproducere.
 
Această iarbă poate provoca şi la ovine o boală fatală numită "cap mare galben", dar dacă este consumată în cantităţi mari.
 
Medicul veterinar Wangaratta Richard Evans a declarat, pentru BBC, că buruienile îşi mai pierd din toxicitate după ce s-au uscat.
 

"Cel mai important lucru este că nu o să omoare oameni, câini şi pisici, ci doar fac mizerie ca naiba", a spus el.

 
Autorităţile spun că nu sunt în măsură să ajute la curăţarea acestor „tumbleweeds”, mai ales că nu reprezintă un pericol de incendiu, după cum susţin rapoartele de până acum.


Sursa foto: BBC
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii