Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un medic, un infirmier şi trei asistente sunt cercetaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu

ro

04 Jun, 2016 16:47 2295 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 iunie 2016, a inculpaților
           
            MOLDOVANU EDUARD, şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iaşi, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, ambele în formă continuată,
 
            ARANYOSI DAN IONUŢ, infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iaşi, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.
 
            De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 04 iunie 2016, față de inculpatele GHERMAN ELENA CARMEN și RÎNDAŞU MARIA MAGDALENA, asistente medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iaşi,  cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu.
Totodată, procurorii au impus față de cele două inculpate, în plus, obligația de a nu exercita profesia de asistent medical în cadrul Laboratorului de Imagistică Medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iaşi.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
La datele de 18 martie, 13 mai și 03 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, în calitate de Şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală al Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iaşi şi medic în cadrul acestui laborator, a pretins şi primit cu titlu de mită de la trei pacienți diferiți suma de 600 lei (în total suma de 1.800 lei) pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente.
Totodată, în niciuna dintre situații, inculpatul Moldovanu Eduard nu a înregistrat în evidenţele unităţii medicale investigaţiile efectuate şi sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinţa prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iaşi cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale, respectiv suma totală de 2.000 lei.
La data de 27 ianuarie 2016, inculpata Gherman Elena Carmen, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iaşi, a pretins şi primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.
La data de 11 februarie 2016, inculpata Rîndaşu Maria Magdalena, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală al Spitalului „ N. Oblu” Iaşi, a pretins şi primit de la un pacient suma de 300 lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

Totodată, cele două inculpate şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au înregistrat în evidenţele unităţii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian și RMN de genunchi, cu consecinţa prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iaşi cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale în sumă totală de 750 lei.

În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Aranyosi Dan Ionuţ, în calitate de infirmier în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „ N. Oblu” Iaşi, a ajutat prin intermedierea relaţiilor dintre pacienţi şi ceilalți trei inculpați şi negocierea preţului, primind în schimb o parte din beneficii.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatele Gherman Elena Carmen și Rîndaşu Maria Magdalena trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași, ori de câte ori sunt chemate;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemate.
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași;
e) să nu ia legătura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalți inculpați și cu persoanele care au calitatea de martori în dosar;
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă;
g) să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele reţinute în sarcina lor.
 
Inculpatelor Gherman Elena Carmen și Rîndaşu Maria Magdalena li s-a atras atenţia că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Tuturor inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpații Moldovanu Eduard și Aranyosi Dan Ionuţ să fie prezentați, la data de 04 iunie 2016, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, Direcția de Operațiuni Speciale Iași și Serviciul Județean Anticorupție Iași.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii