Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:55 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un matematician susţine că avionul MH370 al Malaysia Airlines a plonjat vertical în Oceanul Indian

ro

13 Jun, 2015 12:59 642 Marime text
 
Un matematician de la Universitatea A&M din Texas susţine că este probabil ca avionul MH370 al Malaysia Airlines, care a dispărut în urmă cu 15 luni în timp ce se deplasa de la Kuala Lumpur la Beijing, să fi plonjat vertical în Oceanul Indian, relatează CNN. Folosind "matematica aplicată" şi simulări pe calculator, matematicianul Goong Chen a stabilit că un avion care plonjează vertical în apă nu se dezintegrează. Un avion care loveşte apa la un anumit unghi, se rupe în bucăţi care se împrăştie pe suprafaţa apei. Însă unul care loveşte apa aproape vertical suferă pagube minime. Teoria explică de ce nu au fost găsite fragmente din avion, susţin Chen şi colegii săi. Chen nu elaborează însă şi o teorie în legătură cu ce ar fi putut determina avionul să coboare vertical. Studiul a fost publice în ediţia din aprilie a revistei Societăţii americane de matematică.
Între timp însă, teoriile cu privire la misterioasa dispariţie a acestui avion continuă să circule. Una dintre cele mai răspândite este cea a "avionului fantomă", avansată de specialistul în aviaţie Clive Irving de la The Daily Beast. Un avion fantomă este unul în care toate persoanele aflate la bord - piloţi, însoţitoare de zbor, pasageri - şi-au pierdut cunoştinţa din cauza depresurizării cabinei, a unei explozii sau a fumului. În conformitate cu această teorie, avionul malaysian a continuat să zboare timp de mai multe ore pe pilot automat, până când a rămas fără combustibil.
O altă teorie este cea a scoaterii din acţiune a echipajului, care a devenit incapabil să aducă avionul la sol. Această teorie este susţinută de fostul pilot Alastair Rosenschein. O alta, privilegiată, este cea a terorismului, în care pilotul sau copilotul ar fi încercat să distrugă avionul. Aceasta a luat amploare mai ales după tragedia Germanwings din Alpii Francezi.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii