Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea teatrului, mai săracă Un mare actor s-a stins din viaţă (video)

ro

04 Mar, 2015 11:59 2976 Marime text
George Motoi a murit în această dimineaţă, după o lungp şi grea suferinţă. Actorul împlinise pe 22 ianuarie 79 de ani. Conform romaniatv.net, apropiaţii au declaqrat că George Motoi se lupta cu o boală necruţătoare de mulţi ani, însă şi-a dorit discreţie în legătură cu suferinţă să. George Motoi a fost căsătorit 23 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, iar după ce ea i-a cerut să divorţeze, el a luat-o de soţie pe Giliola, tot actriţă.

George Motoi a urmat cursurile primare în comună Dudeşti, judeţul Brăila. Între anii 1950-1954 urmează studiile medii la Grupul şcolar agricol din Brăila şi Şcoală Populară de Artă din acelaşi oraş. În anul 1954 da examen de admitere şi reuşeşte la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A absolvit, în 1958, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, clasa prof.Irina Răchiteanu.
 
Debutează pe scenă Teatrului din Piatră Neamţ în 1958 cu rolul Marcov din “Poveste de iubire” de Simonov, în regia lui Cristian Munteanu.
 
După absolvire pleacă cu repartiţie la Piatră Neamţ, punînd acolo, împreună cu toţi colegii de promoţie, bazele unui nou teatru (Teatrul Tineretului de azi). Din 1970 – şi până în prezent – actor al primei scene româneşti . Că şi un periplu între anii 1958-1960 a jucat pe scenă Teatrului din Piatră Neamţ apoi între 1960 – 1964 la Bacău , apoi între 1964-1970 îl găsim la teatrul din Cluj iar după această dată la Teatrul “ ÎL Caragiale “ din Bucureşti .
 
Pe lângă actorie, a desfăşurat şi o bogată activitate regizorală astfel numele sau regăsindu-se pe coperta multor piese de teatru dintre care amintim aici : Doi pe un balansoar de Gibson (la Petroşani) , Vlaicu Vodă de A.Davila (la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila) , Gaiţele, de Kiriţescu (la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila) , Ultima ora de M.Sebastian (la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila) , Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Teatrul Dramatic din Galaţi.
 
 În filmografie a realizat rolurii în peste 45 de filme ; o bună parte din acestea fiind în colaborare cu regizoarea Malvina Urşianu .Carieră să nu a trecut neobservată , fiind nu de puţine ori recompensată cu premii şi distincţii dar reuşeşte să obţină în 1986 Marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul „Adela”, după G.Ibrăileanu, regia M.Veroiu.


Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Aragorn 04 Mar, 2015 12:41 Dumnezeu sa-l odihneasca ! Mare actor ! Incet, incet ne pierdem valorile nationale, iar grav este ca din urma nu vine nimic, nimic...