Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea literară! Un important scriitor contemporan a murit

ro

04 Apr, 2015 22:48 2334 Marime text
 
Petre Anghel, profesor universitar și prolific scriitor contemporan, a murit astăzi. O slujbă de comemorare va fi organizată mâine, la ora 11.00, la Capela Bisericii Adventiste din cimitirul Voluntari (lângă cimitirul ortodox), str. Tibucani, nr. 9. Înmormântarea va avea loc în comuna Băilești, Dolj, potrivit dcnews.ro.



O scurtă biografie a lui Petre Anghel, potrivit Wikipedia:

A absolvit în anul 1969 Facultatea de Limbă și Literatură Română din Universitatea București. A obținut titlul de doctor în filologie cu o teză despre Mihai Ralea (1978) și doctoratul în teologie cu teza Influența literaturii sapiențiale asupra literaturii române (2003). Doctorand in Sociologie. A debutat cu volumul de versuri Duhul pământului, girat de Mircea Ciobanu și Marin Preda. În 1976 debutează în proză cu romanul Fratele nostru Emanuel, editat de Cartea Românească, pentru care obține premiul Asociației Scriitorilor din București.

Petre Anghel mărturisește că a avut șansa rară de a cunoaște îndeaproape trei personalități de excepție ale culturii contemporane, la umbra cărora și-a modelat spiritul: Constantin Noica, Marin Preda și Petre Țuțea. De marele editor Mircea Ciobanu, el însuși un poet și prozator de excepție, l-a legat o prietenie ireproșabilă.

Autorul se declară creația profesorilor de la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureșteană: Al. Rosetti, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Ovidiu Drimba, Dumitru Micu, Eugen Simion, Cornel Mihai Ionescu, Al. Hanță, Constantin Cruceru, Octavian Butoi.

După 1989, Petre Anghel, fructificând experiența de ziarist și scriitor, se dedică activității didactice universitare, specializându-se în domeniul științelor comunicării, fiind lector dr. la Institutul Teologic Adventist, conf. dr. la Institutul Teologic Baptist, prof. univ. dr. la Universitatea din București (Facultatea de Sociologie și Asistență socială), conducător de doctorat în domeniul Științe ale Comunicării.Conducator de doctorat cu un remarcabil umor fin.

Romane:

Fratele nostru Emanuel, Editura Cartea Românească, 1976.
Lupii la stână, Editura Cartea Românească, 1978.
Prindeți vulpile, Editura Eminescu, 1978.
Școala pedepselor, Editura Junimea, 1978.
Sita lui Mamona, Editura Cartea Românească, 1980.
Dincolo de iubire, Editura Junimea, 1980.
Întoarcerea fiilor risipitori, Editura Cartea Românească, 1982.
Oaspeții bătrânului Catul, Editura Cartea Românească, 1984.
Moștenitorul, Editura Cartea Românească, 1986.
Dealul Viilor, Editura Cartea Românească, 1988.
Zodia vărsătorului de plumbi, Editura Militară, 1989.
Umbra lui Ionatan, Editura Omega-Ideal, 2005.
Carraria, Editura Limes, 2009.

Poezie:

Duhul pământului, Editura Cartea Românească, 1971.
Davidiada, Editura Viață și Sănătate, 1998.
Pe prag de seceră, Editura Graphé, 2006.


Sursa: dcnews.ro, wikipedia.ro
Sursa foto: dcnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii