Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un deţinut a pretins că este procuror DNA şi a cerut unui primar "zece mieluşei europeni"

ro

10 Apr, 2015 15:10 1821 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul POPA GIGEL, deținut în Penitenciarul Iaşi, cu privire la săvârșirea infracţiunilor de:
-  trafic de influenţă(2 infracțiuni).
-  introducere de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar,
 
De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe 24 de ore, începând cu data de 09.04.2015, a inculpaților NICULAE COSTEL și DINU CIPRIAN GABRIEL, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.
 
În ordonanţele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 03-09 aprilie 2015, inculpatul Popa Gigel, din interiorul Penitenciarului Iaşi unde execută o pedeapsă privativă de libertate, în contextul unor convorbiri telefonice pe care le-a purtat cu doi primari de comună, după ce s-a recomandat cu numele unui procuror cu funcție de conducere din cadrul DNA, a pretins de la aceștia foloase necuvenite pentru a-şi folosi influenţa referitoare la tergiversarea cercetărilor într-un pretins dosar penal ce ar fi fost constituit în urma unor denunţuri formulate împotriva edililor respectivi şi despre care inculpatul pretindea că erau înregistrate pe rolul acestei unități de parchet.
În cazul unuia dintre primari,  inculpatul Popa Gigel a pretins, în scopul anterior menţionat „zece mieluşei europeni” (expresie codificată referitoare la suma  de 10.000 de euro).
La data de 9 aprilie 2015, inculpatul Dinu Ciprian Gabriel, beneficiind de sprijinul inculpatului Niculae Costel, complici ai pretinsului „procuror DNA”, au acceptat de la funcționarul public suma de 10.000 euro, echivalentul în lei și produse alimentare din carne (10 miei), moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În perioada respectivă, convorbirile telefonice cu cei doi primari au fost purtate de inculpatul Popa Gigel de pe un telefon mobil, pe care l-a introdus ilegal în penitenciar.
Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpaţii Popa Gigel, Niculae Costel și Dinu Ciprian Gabriel să fi prezentați la data de 10 aprilie 2015, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii