Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:44 25 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un copil a fost lăsat să moară lângă Spitalul Județean din Cluj-Napoca?

ro

04 Jul, 2015 18:21 965 Marime text
Situație fără precedent la Spitalul Judeţean Cluj-Napoca. Un copil născut prematur a murit, la numai 200 de metri de spital, pentru că managerul nu l-a lăsat pe medicul care s-a ocupat de naştere, Constantin Ciuce, să facă intervenţia care i-ar fi putut salva viaţa. Motivul invocat de managerul Petru Şuşcă este că medicul respectiv nu ar fi avut calificarea necesară şi că ar fi operat ilegal. Cu toate astea, medicul a mai salvat până acum zeci de copii aflaţi în aceeaşi situaţie.
"Domnul economist Şuşcă a ajuns să descopere acum o ilegalitate pe care eu o practic de peste 20 de ani, timp în care am operat la solicitarea colegilor pediatri şi neonatologi copii. E falsă afirmaţia că nu am operat copii atât de mici (...). Domnul mananger nu m-a contact o dată măcar, de când este manager al spitalului, să-mi comunice sau să-mi dea în scris faptul că eu nu am dreptul să operez copii. În această ţară, chirurgi generalişti, fără diplomă de chirurgi pediatri, operează. Şi nimeni nu interzice unui om, când e vorba de profesionalism, să interzică", a declarat chirurgul Constantin Ciuce, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.
Se pare că motivul invocat de managerul spitalului este faptul că medicul Ciuce nu avea o diplomă pentru specializarea de chirurgie pediatrică. Pentru managerul Şuşcă nu a contat nici faptul că părinţii şi-au asumat răspunderea pentru operaţia care urma să fie realizată de medicul Ciuce.
Părinţii copilului au aşteptat ore în şir un elicopter chemat de managerul Petru Şuşcă pentru a-l transfera pe nou-născut la Bucureşti. Fetiţa a murit la câteva ore după ce s-a născut, în drum spre Spitalul Clinic de Copii.
Revoltat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a reacţionat, spunând, pentru jurnaliştii de la Ziar de Cluj, că medicul Constantin Ciuce trebuia lăsat să o opereze pe fetiţă: "Să fim foarte clari, nu trebuia să zboare niciun elicopter către Cluj, profesorul Ciuce este un chirurg excepțional. Un om dedicat care și-a întrerupt nu odată concediile ca să opereze copii la solicitarea expresă a unor colegi medici sau a unor părinți disperați. Parcă am înnebunit toți în țara asta! Am ajuns să cerem hârtii unor oameni care operează de 10 ani și care și-au dovedit valoarea prin rezultate de excepție. Hârtia salvează vieți sau talentul și dedicarea unor medici? Dincolo de asta, decizia de a chema un elicopter este absurdă în condițiile în care copilul putea fi operat la nici 200 de metri de locul în care era internat. Mai mult decât atât, un copil care este într-o stare atât de gravă trebuie mișcat cu mii de precauții. Mă repet, elicopterul nu trebuia chemat, atâta timp cât părinții copilului au găsit un specialist de talia profesorului Ciuce care a luat decizia împreună să încerce să-i salveze viața. Oricum elicopterul nu a putut veni la Cluj pentru că era într-o altă misiune. Am aflat între timp că fetița s-a prăpădit, regret profund asta și transmit condoleanțe familiei prin dumneavoastră".
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dan M 05 Jul, 2015 07:26 Spre ca acest manager sa mu mai fie in functie cit se poate de repede.De cind astia au dteptul sa decida cine moare si cine traieste. Ministerul este vinovat si el de aceasta atrocitate pentru ca tolereaza asemenea oameni in functii dr decizie.