Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un client al BCR are dobândă zero la credit. A câştigat-o în instanţă

ro

08 Jul, 2013 06:07 2449 Marime text
Tribunalul Bihor a decis ca un client al BCR din Oradea să nu mai plătească dobânda la credit, după ce a găsit mai multe clauze abuzive în contractul de împrumut. După ani de judecată, BCR a pierdut şi procesul prin care a vrut să-l oblige pe client să semneze un act adiţional prin care să accepte o nouă dobândă fixată de bancă.
 

O decizie a magistraţilor bihoreni a născut o nouă specie de împrumut: creditul fără dobândă.
Acest „produs bancar" nu se găseşte tocmai în oferta băncii standard a băncii, ci este un răspuns al instanţei la neregulile din contract.
Judecătorii au anulat clauza de dobândă a unui credit imobiliar, considerând că aceasta este abuzivă, iar clientul va trebui să restituie de acum doar principalul.

Cum s-a ajuns aici

G.V. din Oradea a o obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă la Tribunalului Bihor, în mai 2011, împotriva Băncii Comerciale Române, după ce a reclamat banca la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Instanţa a constatat existenţa unor clauze abuzive în contractul de credit, clauze care definesc modul de calcul al dobânzii variabile.
Clientul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an, după formula: „dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,20 puncte procentuale". După primul an, dobânda a crescut la peste 10%, şi rata lunară a crescut în consecinţă.

Mai multe detalii pe economica.net.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii