Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un celebru scriitor de origine română, supravieţuitor al Holocaustului, s-a stins din viaţă

ro

04 Jan, 2018 14:00 1675 Marime text
Scriitorul israelian de origine română Aharon Appelfeld, una dintre vocile cele mai importante ale literaturii israeliene, supravieţuitor al Holocaustului, a decedat în timpul nopţii la vârsta de 85 de ani au anunţat joi apropiaţii, relatează AFP, preluat de Antena 3.

Opera sa, consacrată în cea mai mare parte vieţii evreilor din Europa înainte şi în timpul Holocaustului, a fost tradusă în numeroase limbi.

Născut în 1932 într-un sat aproape de Cernăuţi, oraş românesc astăzi pe teritoriul Ucrainei, într-o familie de evrei, mama sa a fost asasinată de nazişti, iar el a fost deportat împreună cu tatăl său într-un lagăr de concentrare din care a evadat singur în 1942 şi a supravieţuit în păduri ''adoptat de o bandă de infractori ucrainieni''.

Prins de ruşi, munceşte ca bucătar timp de nouă luni în Armata Roşie de unde pleacă în 1945. Emigrează un an mai târziu în Palestina.

''Nimeni nu dorea orfani în Europa. Singurul loc unde puteam merge era Palestina'', a povestit scriitorul într-un interviu pentru AFP în 2010.

În 1957 în Israel, Aharon Appelfeld îşi reîntâlneşte tatăl, supravieţuitor şi el al lagărului de concentrare.

Prima sa carte, publicată în 1962, va fi urmată de peste 40 de opere, romane şi volume de versuri. În autobiografia ''Histoire d'une vie'' (1999) povesteşte cum a supravieţuit Holocaustului.

Potrivit Wikipedia.ro, scriitorul a primit numeroase premii precum: Premiul de stat Israel pentru beletristică (1983), Premiul Aliyat Hanoar, Premiul Brenner pentru literatură, Premiul Milo pentru literatură, Premiul Ussishkin (1967), pentru cartea sa Kfor al haaretz (Ger peste țară), Premiul francez Médicis pentru literatură străină (2004)- pentru cartea sa Sipur Haim (Povestea unei vieți), Doctor honoris causa al Universității Ebraice din Ierusalim (2000), al Universității Ben Gurion din Beer Sheva, al Universității Tel Aviv, al Universității Brandeis, al Universității Bar Ilan, al Seminarului rabinic din America, al Yeshiva University, al Hebrew Union College, Premiul Grinzana din Italia (2008).

În limba română au apărut până acum volumele: ''Badenheim 1939'', ''Pentru toate păcatele'', ''Caterina'', ''Povestea unei vieţi'' şi ''Pe neaşteptate, dragoste''.

Sursă foto: Babelio.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii