Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un caz impresionant O echipă de medici din Bucureşti a „reparat” inima unui copil din Valu lui Traian

ro

15 Apr, 2014 09:30 2427 Marime text
O fetiţă de aproape 2 ani, născută cu o malformaţie cardiacă gravă - o "gaură" de 10 milimetri între pereţii cordului - a primit cel mai frumos dar de Paşti. Medicii i-au "reparat" inima fără bisturiu, chiar la noi în ţară. Totul gratis. Părinţii făcuseră o pagină de internet să strângă fonduri pentru o intervenţie fără cuţit în Germania.

Rebeca va împlini 2 ani luna viitoare. Ar vrea să zburde ca orice copil. Numai că, pentru ea, orice efort e periculos. Fetiţa s-a născut prematur, iar la maternitate medicii au spus că are un suflu la inimă. După 3 luni, părinţii au aflat că are, de fapt, un orificiu mare în peretele care separă atriile - două dintre "camerele" din inimă.

"Din cauza bolii, plămânii ei sunt inundaţi de sânge, pleacă mai mult sânge din inimă către plămâni", explică mama Rebecăi, Ramona Tătulea.

Malformaţia apare o dată la 4-5 mii de naşteri. Cei afectaţi răcesc mult mai des, obosesc repede, pot face insuficienţă cardiacă şi chiar embolii.

În ţară, Rebeca ar fi ajuns pe o lungă listă de aşteptare pentru operaţia grea pe cord deschis. Părinţii, care stau cu chirie în Valu lui Traian-Constanţa,sperau să o ducă în Germania, pentru o intervenţie fără bisturiu.

Aveau nevoie de aproape 20 de mii de euro şi au lansat un site umanitar. Aşa au aflat că procedura se face şi în ţară, de trei ori mai ieftin. Dar tot nu şi-o permiteau. Chiar înainte de Paşti, medicii de la Bucureşti i-au făcut Rebecăi un dar nepreţuit: intervenţia gratuită, cu un dispozitiv donat.

Nici acuma nu ne vine sa credem (...) Cineva acolo sus ne iubeşte şi ne-a ajutat să terminăm cu stresul, spune mama micuţei.

Un profesor din Grecia, care a făcut peste 10 mii de intervenţii cardiace minim invazive, i-a "reparat" inima Rebecăi, alături de colegii din România. I-au făcut o mică incizie în zona inghinală şi, printr-un vas mare de sânge, i-au introdus până în cord un fir cu un fel de umbreluţă în capăt, pe care au deschis-o în dreptul defectului.

Închidem comunicarea anormală din interiorul inimii. După 6 luni, dispozitivul este acoperit de endoteliu (...) Intervenţia nu e dificilă, dar cere experienţă, a explicat medicul cardiolog, prof. dr. Basil Thanopoulos.

Dan Deleanu, medic primar cardiolog: Spitalizarea durează o zi, procedura în sine durează jumătate de oră - o oră, copilul poate a doua zi să plece acasă şi să se joace liniştit (...) Tehnica e mult mai simplă decât tehnica chirurgicală.

Şi la spitalul Marie Curie există un angiograf care permite astfel de intervenţii pe inimă, dar echipa nu e completă. Medicii trimişi la specializare în Italia, pe banii statului, ar urma să aplice mai des procedura abia din toamnă.

Sursa:TVR
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii