Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un avion românesc a survolat Republica Moldova. MAE explică ce este cu aparatul de zbor

ro

29 Apr, 2016 21:27 3169 Marime text
 
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) vine cu precizări în legătură cu situaţia survolării teritoriului Republicii Moldova de către aeronave româneşti. MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul ”5+2”, referitoare la ”deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova”.

Autoritățile separatiste transnistrene au anunțat că au plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă din cauza încălcării spațiului aerian de către un avion românesc, informează MAE.
 
Aparatul de zbor menționat aparține unei companii private din România, care a câștigat o licitație internațională pentru a efectua cartografierea și a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova.
 
Autoritățile române, prin Ambasada de la Chișinău, mențin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chișinău a transmis din timp toate informațiile relevante referitoare la aceste activități de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuții în a observa și gestiona situația din Zona de Securitate din Republica Moldova.
 
Participanţii la procesul de negociere “5+2” sunt Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană şi SUA (în calitate de observatori). Temele de negociere sunt grupate în trei ”coşuri” de problematici: socio-economice (coşul 1), drepturile omului, aspecte legale şi umanitare (coşul 2), aspecte politice, instituţionale şi de securitate (coşul 3).
 
Activitățile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfășoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova.
 
Comisia Unificată de Control a fost instituită prin Acordul privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992.

Serviciul de presă al așa-numitului Minister al Apărării transnistrean a anunțat miercuri că unitățile de apărare antiaeriană au fost plasate în stare de luptă, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk, potrivit agenției de presă de la Tiraspol Novostipmr și agenției Interfax.ru.
 
"Ca urmare a încălcărilor continue ale spațiului aerian al Republicii Moldovenești Nistrene (RMN) de către un aparat de zbor al unui stat străin și în scopul opririi zborurilor neautorizate, unitățile antiaeriene ale RMN au fost plasate în stare completă de luptă și pe poziții de tragere pentru consolidarea măsurilor și mijloacelor de apărare", a informat serviciul de presă al ministerului menționat, citat de Novostipmr.
 
Tiraspolul a susținut că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.
 
Partea transnistreană a inițiat convocarea unei reuniuni de urgență a Comisiei Unificate de Control, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părți, a anunțat președintele acestei structuri din partea Tiraspolului.
 
Agenția Novostipmr a relatat încă din 20 aprilie despre un presupus avion aparținând României care ar fi intrat în spațiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriană. Potrivit sursei citate, 'Ministerul de Externe' de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului român la Chișinău, Marius Lazurca (la final de mandat), în legătură cu presupuse fapte de încălcare a spațiului aerian al Transnistriei de către un aparat de zbor aparținând României. Ulterior, portalul rusesc Regnum a indicat că Tiraspolul a pus în temă Moscova în legătură cu această chestiune.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii