Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un arhitect a iniţiat o petiţie pentru salvarea Cazinoului

ro

13 Apr, 2016 22:47 3081 Marime text
 
Un arhitect constănțean a lansat astăzi o petiție online și un apel către prim-ministrul Dacian Cioloș pentru a lua o decizie administrativă și a se implica în deblocarea licitațiilor pentru începerea reparațiilor capitale la clădirea Cazinoului din Constanța.
 
Potrivit petiţiei, cea mai tristă perioadă pe care o traversează Cazinoul din Constanța - ansamblu arhitectonic catalogat drept monument arhitectonic de cea mai mare importanță de Ministerul Culturii - a început în 2010, odată cu scoaterea din circuitul public, din cauza degradării accentuate a suprastructurii.
 
"Nu mai suport, domnule prim-ministru! Nori negri s-au adunat asupra Cazinoului din Constanța. Clădirea-simbol a orașului a ajuns o ruină, deși este catalogată, conform legilor țării, ca monument arhitectural, fiind notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI CT-II-m-A-028801, litera A din cod reprezentând categoria de cea mai mare importanță. Cazinoul, realizat în stil Art Nouveau, avându-l autor pe arhitectul Daniel Renard, a fost inaugurat cu fast în 1910, fiind cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României. Anghel Saligny a coordonat lucrările care au smuls din mare o fâșie cu o lățime variind între 40 și 60 de metri, culminând cu un un promontoriu pe care a fost amplasat Cazinoul și, montând ziduri de sprijin la limita dinspre mare, a făcut umpluturi masive de pământ și a realizat o faleză cuprinzând parcul și o arteră de cornișă care a rămas și la ora actuală principala zonă de promenadă a orașului", scrie în apelul său Radu Cornescu.
 
Arhitectul îi solicită prim-ministrului Dacian Cioloș să se implice și să decidă atribuirea lucrărilor de proiectare prin încredințare directă, dată fiind necesitatea intervenției de urgență pentru a preveni distrugerea completă a monumentului arhitectonic și istoric de pe faleza din Constanța.
 
Aici puteţi semna şi citi petiţia. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Badoi Florin 15 Jun, 2016 04:53 Parerea mea este ca acest simbol al Constantei trebuie salvat