Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un apropiat al lui Putin,vizat de scandalul "Panama Papers", pozează în ”mecena”

ro

10 Apr, 2016 23:15 1569 Marime text
 
Serghei Roldughin, un violoncelist a cărui prietenie cu președintele Putin datează de la sfârșitul anilor 70, și aflat în fruntea unui imperiu offshore, potrivit "Panama Papers", s-a prezentat - astăzi, într-o emisiune la televiziunea publică - drept un simplu mecena care ajută sute de tineri artiști ruși, relatează AFP.
 
Serghei Roldughin a intrat în atenția opiniei publice după dezvăluirea informațiilor extrase din milioane de documente ale casei de avocatură Mossack Fonseca de către Consorțiul jurnaliștilor de investigație (ICIJ). Potrivit ICIJ, apropiați ai lui Putin și, în primul rând, Roldughin ar fi ascuns în străinătate aproximativ două miliarde de dolari (1,75 miliarde de euro) în bănci și societăți secrete. "Roldughin deține firme offshore legate de societăți de stat rusești", afirmă consorțiul.
 
Dar o emisiune difuzată astăzi pe canalul public Rossia înfățișează un alt portret al artistului. El a fost prezentat ca fiind un pasionat de muzică și un mecena care sprijină dezvoltarea noilor talente rusești. Programul subliniază cât este de costisitor să cumpere în străinătate instrumente pentru artiștii săi și reia linia Kremlinului pentru care acest scandal mondial nu este decât o mașinație orchestrată de SUA.
 
Opoziția rusă a ridiculizat sugestia potrivit căreia Roldughin investise sute milioane de dolari în străinătate pentru a cumpăra doar instrumente muzicale, cotidianul Vedomosti subliniind că importurile de instrumente în 2015 se cifrau la 50 de milioane de dolari pentru întreaga țară. Potrivit programului de la canalul Rossia, citat de Agerpres, Roldughin a beneficiat de donația "unor părți minoritare în societăți" din partea unor "sponsori" pentru a nu se mai milogi.
 
Se pare că violoncelistul deține acțiuni în banca Rossia, considerată de Trezoreria americană drept banca privată a elitei ruse. Potrivit "Panama Papers", fondurile offshore ale acestui apropiat al lui Putin sunt gestionate de persoane legate de această bancă, scrie agerpres.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii