Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un agent şef de poliţie din Oradea a fost trimis în judecată în stare de arest

ro

18 Jul, 2014 12:40 1499 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului COCIUBA IOSIF GHEORGHE, agent șef de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Borș, la data săvârșirii faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- luare de mită, în formă continuată;
- trafic de influență, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2011 – octombrie 2013, inculpatul Cociuba Iosif Gheorghe, în baza aceleiași rezoluții infracționale, încălcându-și atribuțiile de serviciu, a pretins și a primit de la mai multe persoane, suma totală de 132.800 lei, precum și contravaloarea unor produse alimentare și nealimentare.
De asemenea, în baza aceleiași rezoluții infracționale, prevalându-se de influența avută asupra colegilor săi sau foștilor săi colegi din Punctul de Trecere a Frontierei Borș (agenți de poliție de frontieră și/sau funcționari ai Gărzii Financiare), i-a determinat pe aceștia să-și încalce atribuțiile de serviciu cu privire la monitorizarea și controlul importurilor de mărfuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat (zahăr și ulei) și cu privire la constatarea contravenției, referitoare la depășirea capacității maxime de încărcare a vehiculelor.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, inculpatul Cociuba Iosif Gheorghe, în calitate de agent șef de poliție a pretins și primit de la reprezentantul unei societăți comerciale care efectua achiziții de produse alimentare (zahăr și ulei) din Ungaria, suma totală de aproximativ 30.000 lei. În schimb, inculpatul a înlesnit intrarea, pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere a Frontierei Borș, a mijloacelor de transport încărcate cu mărfuri (în special zahăr și ulei), atât în zilele când acesta era de serviciu, cât și în zilele în care acesta nu era planificat de serviciu, susținând că intervine la colegii săi (agenți de poliție de frontieră și/sau funcționari ai Gărzii Financiare), pentru ca aceștia să permită intrarea în țară a mărfurilor cu risc fiscal ridicat, fără să procedeze la monitorizarea mijloacelor de transport.
Totodată, în cazul autoutilitarelor, agentul șef de poliție Cociuba Iosif Gheorghe a evitat să constate contravenția privind depășirea capacității maxime de încărcare (când era de serviciu conform planificării), respectiv intervenind la colegii săi (când nu era de serviciu conform planificării), pentru ca aceștia să-și încalce atribuțiile de serviciu referitoare la constatarea contravenției susmenționate.
Potrivit înțelegerii cu reprezentantul societății comerciale care efectua transporturile prin frontieră, în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, agentul șef de poliție Cociuba Iosif Gheorghe a pretins achitarea sumei de 400 lei pentru fiecare autocamion care intra în țară cu zahăr și ulei, respectiv achitarea sumei de 50 lei, pentru fiecare autoutilitară care intra în țară cu zahăr și ulei, precum și achitarea contravalorii unor produse alimentare și nealimentare.
În cursul lunii aprilie 2012, în condițiile intensificării controalelor din partea organelor fiscale, în legătură cu intrarea în țară a produselor cu risc fiscal ridicat, agentul șef de poliție Cociuba Iosif Gheorghe și-a majorat pretențiile inițiale, solicitând achitarea sumei de 900 lei, pentru fiecare autocamion care intra în țară cu zahăr și ulei, precum și achitarea contravalorii unor produse alimentare și nealimentare.
De asemenea, inculpatul Cociuba Iosif Gheorghe a pretins omului de afaceri să se deplaseze săptămânal în Ungaria și să-i pună bilete la loto, cu sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de forinți, echivalentul sumei de 150 – 200 lei.
Astfel, în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013, pentru a facilita intrarea în țară a autocamioanelor încărcate cu zahăr și ulei, agentul șef de poliție Cociuba Iosif Gheorghe a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale suma totală de 82.800 lei, precum și contravaloarea unor produse alimentare și nealimentare și a unor bilete la loto, al căror cuantum nu s-a putut determina cu exactitate.
În cursul lunii octombrie 2012, agentul șef de poliție Cociuba Iosif Gheorghe și-a majorat pretențiile și în legătură cu facilitarea intrării în țară a autoutilitarelor încărcate cu marfă, în sensul că a pretins achitarea sumei de 100 lei, pentru fiecare autoutilitară intrată în România, precum și achitarea contravalorii unor produse alimentare și nealimentare.
Astfel, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, în baza înțelegerii susmenționate, agentul șef de poliție Cociuba Iosif Gheorghe a pretins și, prin intermediul conducătorilor auto ai societății comerciale a primit de la un reprezentant al societății sume de bani și diverse produse, în valoare totală de peste 20.000 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile, aparținând inculpatului COCIUBA IOSIF GHEORGHE.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii