Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTTMR a acordat premiul „Mehmet Niyazi” (galerie foto)

ro

30 Nov, 2014 16:28 1841 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat ieri, la Medgidia, o amplă acțiune în cadrul căreia a fost evocată personalitatea poetului național tătar Mehmet Niyazi.
 
 Despre viața și activitatea lui Mehmet Niyazi, la împlinirea a 83 de ani de la moartea poetului, a vorbit Drd. Metin Omer, acesta punctând pentru publicul deosebit de numeros elementele de referință în acest sens, se arată într-un comunicat de presă.
UDTTMR a înmânat acest premiul „Mehmet Niyazi”  pentru promovarea literaturii, artei și culturii tătare unui reprezentant de seamă al comunității tătare. Este vorba despre doamna Neriman Ibraim, care a avut o carieră deosebită ca profesor de limba română în diferite școli din Constanța, și care și în prezent se dedică formării și educării celor mai tineri membri ai comunității în cadrul cursurilor de limba tătară pe care le susține la Școala Comunitară a UDTTMR.
 
„Așa cum se știe, Mehmet Niyazi nu a fost numai poetul nostru național. El a fost și ziarist, dar și un pedagog renumit, fapt pentru care ceremonia de decernare a premiului care îi poartă numele în fiecare an este prilej de a ne cinsti și cadrele didactice din rândul comunității. Anul acesta întâmplarea fericită a făcut ca Premiul „Mehmet Niyazi” să ajungă tot la un cadru didactic pentru care noi toți avem un respect deosebit. Doamna Neriman Ibraim este la rândul ei nu numai un profesor respectabil, ci și o cunoscută scriitoare, lucrările sale contribuind la promovarea limbii tătare”, a declarat Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

Evenimentul a continuat cu un program artistic susținut de cele trei ansambluri ale gazdelor, respectiv Qarasu, Mini-Qarasu și Qișkene Qarasu, precum și de ansamblurile Qaradeniz, Yildizlar, Cansu și Qanara, tinerii soliști Elfin și Andreea Calotă și Grupul Yalancilar. De asemenea, a avut loc și un concurs de recitări, participanții recitând poezii scrise de poetul comemorat, Mehmet Niyazi. În cadrul aceluiași eveniment au mai fost depuse coroane de flori la bustul poetului Mehmet Niyazi, iar la mormântul acestuia, din Cimitirul Musulman din Medgidia, a fost oficiată o slujbă religioasă.
 
Mehmet Niyazi s-a născut în satul Aşşîlar (Vânători), comuna Pecineagea, într-o familie de ţărani săraci. Este cunoscut drept un militant consecvent al promovării culturii şi identităţii tătare. De aceea, premiul care îi poartă numele reprezintă, pe lângă recunoaşterea personalităţii sale, un mod de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii