Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:22 18 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTR sărbătoreşte Ziua Minorităţilor

ro

04 Dec, 2014 12:32 1571 Marime text
Uniunea Democrată Turcă din România organizează vineri, 5 decembrie, de la orele 17.00, un spectacol multietnic cu prilejul Zilei Minorităţilor Naţionale. Spectacolul va fi susţinut de ansamblurile de dansuri tradiţionale „Fidanlar”(UDTR),  „Cansu” (UDTTMR), „Elpis”(Comunitatea elenă „Elpis”) precum şi de corul „Mehtap”-UDTR. Vor mai interpreta melodii din folclorul bulgăresc şi tătăresc soliştii:Teodora Carpuz, Chiamuran Chivu şi Melia Iusuf. Spectacolul va avea loc în sala de festivităţi a Hotelului Aurora din Mamaia.
 
În debutul spectacolului, va fi omagiat şi premiat pentru întreaga sa activitate, profesorul turcolog, Mustafa Ali Mehmet, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Mustafa Ali Mehmet şi-a dedicat întreaga sa carieră cercetării documentelor  otomane referitoare la istoria României şi Turciei. Este autorul lucrării „Istoria turcilor” şi traducătorul Coranului în limba română. În anul 1976 a fost distins cu premiul Academiei Române.
 
În finalul manifestării vor fi premiaţi elevii din clasele I-IV care au participat la concursul de desene „Frumoasa mea patrie, România” şi cei din claseleV-VIII înscrişi la concursul de eseuri „De ziua ta, Românie”, ambele lansate de UDTR în şcolile constănţene în urmă cu două săptămâni, cu prilejul Zilei de 1 Decembrie.
         
Ziua Minorităţilor Naţionale se sărbătoreşte în România în fiecare an la 18 Decembrie, din 1998. La data de 18 Decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 Decembrie ca zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin oficializarea Zilei Minorităţilor Naţionale din ţară.

Sursa foto: arhivă

Ti-a placut articolul?

Comentarii