Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 - TVR îi acordă Trofeul „Inimi de români” Adelinei Toncean din Constanța

ro

01 Dec, 2015 18:37 2531 Marime text
 
TVR îi acordă Trofeul Inimi de români Adelinei Toncean, tânăra din Constanţa care a adoptat nu unul, ci doi copii cu boli extrem de grave.
 
Însă din păcate pe unul dintre acești copii l-a pierdut în urmă cu aproape un an, dar pentru celălalt Dumnezeu a făcut un miracol.
 
Astăzi, de Ziua Naţională a României, va avea loc un spectacol în care  poveştile unor români de excepţie vor fi transmise începând cu ora 21.00 de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR Moldova.
 
Această gală este dedicată românilor cu inimă mare, frumoşi şi generoşi, care aleg să facă bine pentru semenii lor. Este vorba despre 14 poveşti emoţionante, în care oameni obişnuiţi au devenit eroi pentru semenii lor. Printer aceștia se numără și constănțeanca Adelina Toncean.
 




Cristian Andrei Jumuga, unul din cei doi copii pe care i-a adoptat Adelina, este cel care a pierdut lupta cu viața.

Cotidianul ZIUA de Constanţa s-a luptat din răsputeri să îl ajute să înfrunte boala. Astfel în anul 2003, cotidianul ZIUA de Constanţa a deschis un cont la Banca Transilvania, astfel strângând o sumă considerabilă de bani pentru a-l ajuta pe puiul de om ce se lupta cu o boală necruțătoare. 
 
Cristi s-a născut la Spitalul Judeţean Constanţa pe 14 martie 2001. Nu a fost un copil dorit, fiind abandonat după trei săptămâni de la naştere în Secţia de Terapie Intensivă a unităţii medicale. Născut prematur şi cu o malformaţie gravă la inima, medicii nu au fost optimişti şi au spus hotărât că băieţelul va fi mort până la vârsta de un an. Dar micuţul nu a murit, iar cotidianul ZIUA de Constanţa i-a văzut dorinţa de viaţă şi s-a luptat pentru Cristi, care a depăşit limitele decise de medici.
 
În urmă cu un an, „mama adoptivă” a lui Cristi, Adelina Toncean, a anunţat cu o profundă durere în suflet că l-a pierdut pe băiat. Adelina a postat un mesaj pe contul personal de Facebook: „30 de secunde până în Rai / Şi lumea spune să mai stai... Drum bun spre Rai, Blondie!”. 
 

UPDATE, 22.22:
 

„Nu a fost nimic întâmplător în modul în care a intrat el în viața mea”, a spus Adelina despre Cristi.
 
La numai două săptămâni de la moartea lui Cristi, Adelina l-a descoperit în același spital din Constanța, pe Andrei, care avea aceleași probleme de sănătate ca și Cristi, numai că, era într-o stare mult mai gravă. Cum l-a luat pe Andrei din spital, a doua zi a plecat cu el în Italia să îl opereze.
 
Astfel, Andrei a reușit să învingă lupta cu boala în urma operației, ar acum este bine.
 
În cadrul galei, Adelina a vorbit despre Cristi și ziua tristă de sâmbătă, 25 octombrie, când acesta a părăsit această lume.
 
„A fost momentul în care nu am știut cum pot continua, m-a rupt în două”, a declarat Adelina cu ochii în lacrimi.
 
La eveniment aceasta a purtat o brățară care a fost a lui Cristi.
 
Adelina susține că în momentul în care l-a vazut pe Andrei nu s-a gândit dacă îl va putea salva sau nu, ci doar a vrut să facă ceva pentru el. Și astfel aceasta a reușit să îi ofere datorită generozității sale și puterii de a lupta o nouă șansă la viață unui alt suflet mult încercat încă din primii ani de viață.
 
„Este foarte emoțiunant pentru mine totul, Blondie mergem împreună mai departe. Povestea asta nu este despre mine, este de ce putem face fiecare. Știu că este și acum aici”, a transmis Adelina în momentu în care a primit trofeul „Inimi de români”.  



UPDATE, 18.43:

Cristian Andrei Jumuga era internat în cadrul Secţiei de Terapie Intensivă - Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa de când avea vârsta de numai trei săptămâni, deoarece se născuse cu o boală congenitală de inima complexă cianogenă (ventricul unic cu transpoziţie de mari vase).
 
Medicul primar pediatru Elena Leu spunea că părinţii îl vizitau foarte rar, iar asistentele susţineau că, de fiecare dată când mama acestuia l-a luat acasă pentru o scurtă perioadă de timp, l-a adus înapoi foarte bolnav. Mama băiatului nu venea nici măcar să-l vadă.
Cristi a fost condamnat la moarte de propria mamă
 
Boala de care suferea băieţelul era destul de gravă, iar operaţia de care avea nevoie implica riscuri majore. Reporterii ZIUA de Constanţa s-au deplasat la domiciliul familiei Jumuga.
 
Mesaj de peste hotare pentru Cristi
 
Apoi, cotidianul ZIUA de Constanţa a demarat o campanie de amploare pentru acest băieţel, care, la momentul respectiv, avea doar doi ani. Operaţia era singura lui şansă de a supravieţui, însă, din păcate, intervenţia chirurgicală era extrem de complicată, implicând riscuri vitale, şi nu putea fi efectuată în România. Părinţii băieţelului nu dispuneau de banii necesari operaţiei, drept pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa a făcut un apel către toţi oamenii de bine să îl ajute pe Cristi în lupta sa pentru supravieţuire. La sfârşitul anului 2003, băieţelul a fost trimis la Cluj, unde i s-a efectuat un cateterism cardiac în vederea stabilirii unui diagnostic precis şi a pregătirii pentru operaţie.
 
Apelul lansat de cotidianul ZIUA de Constanţa a fost auzit şi peste hotare. Un medic din New York s-a arătat dornic să-l ajute pe Cristi. Numele său este Theo Trandafirescu, medic specialist în New York, Bronx, la Montefiore Medical Centre.
Numeroase investigaţii preoperatorii
 
Până la vârsta de aproape trei ani, mama copilului nu a trecut să-l vadă pe cel mic decât de câteva ori. În 2003, băieţelul a fost plecat la Cluj de două ori, unde a fost consultat de o echipă de medici chirurgi cardiologi din Statele Unite ale Americii, care au afirmat că micuţul are nevoie de un transplant de corp pulmon (inima şi plămâni). Operaţia era extrem de riscantă şi exista un pericol foarte mare ca Andrei să nu reuşească să treacă nici măcar de anestezie, fapt pentru care medicii americani au hotărât să-l mai examineze încă o dată în vederea găsirii unei alternative la acest transplant. Prin urmare, Cristian Andrei Jumuga a plecat pentru a treia oara la Cluj, pe data de 30 ianuarie 2004.
 
Pe 28 ianuarie 2004, copilul a fost transportat cu ambulanţa până la Otopeni, apoi cu avionul până la Cluj. Micuţul a fost însoţit de o asistentă din cadrul Secţiei de Terapie Intensivă Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Însă, atunci, băieţelului nu i s-au putut efectua analizele necesare dat fiind faptul că, din cauza frigului, acesta s-a îmbolnăvit.
 
După ce a fost tratată răceala, la Cluj i s-au efectuat o serie de investigaţii medicale, iar medicii au stabilit că Andrei Jumuga suferă de un cateterism cardiac, la care s-a evidenţiat o hipertensiune arterială foarte mare, care făcea imposibilă, în momentul acela, o intervenţie chirurgicală. Micuţul se putea plimba în continuare nestingherit pe holurile spitalului.
 
Cristian Andrei a învăţat să trăiască
 
Situaţia lui Cristian Andrei era cu atât mai complicată cu cât situaţia lui familiala era destul de incertă. Campania de ajutorare iniţiată de cotidianul ZIUA de Constanţa a sensibilizat multe persoane. Imediat după prezentarea cazului, s-au primit multe răspunsuri şi donaţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Mai mult decât atât, cazul lui Cristian Andrei a impresionat-o profund pe Adelina Toncean. Ea este cea care a hotărât să-şi lege destinul de cel al micuţului Cristi. După ce a trecut prin multe greutăţi şi peste obstacole birocratice, Adelina a reuşit să devină o mamă pentru Cristian, în adevăratul sens al cuvântului.
 
A devinit tutorele lui Cristi, dar s-a luptat din greu să îl adopte pe micuţ. Cu toate că mama naturală a lui Cristi renunţase chiar şi la telefoanele de complezenţă iar vizitele sale deveniseră anuale, ea nu era hotărâtă în privinţa adopţiei.
 
Timp de aproape un an, am analizat situaţia lui Cristi şi modul în care banii strânşi pentru operaţie îl pot ajuta. După ce am văzut schimbarea totală a copilului, care ducea o viaţă normală datorita Adelinei, cotidianul ZIUA de Constanţa a luat decizia ca banii strânşi să-i doneze mamei sale adoptive, care a demonstrat mai mult ataşament şi afecţiune pentru Cristi decât mama sa naturală.
 
ZIUA de Constanţa a înmânat banii strânşi din donaţii Adelinei Toncean, care dorea sa-i ofere lui Cristian o dragoste părintească adevărată. Pentru a putea suporta un transplant, Cristian Andrei trebuia să aştepte să împlinească 15 ani, timp în care era necesar să fie foarte bine îngrijit, pentru a nu exista complicaţii. Deşi era conştientă că într-o zi Cristian ar putea să dispară din viaţa ei, Adelina Toncean a fost determinată să îi ofere fericire.

Mama adoptivă, Adelina Toncean, a luptat pentru Cristi
 
Adelina Toncean a fost îndemnată de multe ori să renunţe la Cristian. Oamenii îi spuneau: „Nu e un copil care va trăi. Cum nu poate fi operat, va mai trăi probabil trei, patru, cinci ani şi apoi se va prăpădi. Şi atunci mi-am amintit de câinii comunitari! Exact! Şi nu am înţeles cum de ideea nu i-a venit chiar doctorului, atunci, pe loc. Eutanasia. E cea mai bună soluţie pentru Cristi. Eutanasia. Poate trebuia făcută de mult, atunci la trei săptămâni, când oricum se ştia că nu va trăi mai mult de o lună! Iar de data asta, au fost atât de generoşi! Trei, patru, cinci ani! De ce să mai aşteptăm atât? În fond, nu e decât un copil abandonat“, scria Adelina, revoltată, pe un site, în anul 2004.
 
Mama adoptivă a micuţului preciza: „Dar are părul blond şi, când râde, îşi lasă căpşorul într-o parte şi râde cu toată faţa. Îmi spune că sunt babă, şi moş, şi bandită. Apoi zice că nu. «Adenina nu e bandită». Şi iar râde. Şi mă pupă zgomotos pe nas şi pe frunte, apoi uită de mine şi îmi caută prin buzunare telefonul! Am două. Unul nu-i place. Îl vrea pe ăla «mit si losu». De celălalt spune că e «ticat». Într-o zi mi-a zis că i-a scris lui Moşu’ să-i aducă iaurt. Că are voie iaurt! Pentru că nu e cu sare. Nu mai pot scrie, mi-au dat lacrimile“.
 
Rămas bun, Cristi!
 
Cristi nu mai trăieşte acum, iar pentru toţi cei care nu i-au dat şanse de la început, nu mai trăieşte de mult. Însă în sufletele celor care au făcut ceva pentru el, ale celor care s-au luptat pentru a-i oferi o viaţă normală şi ale celor care nu s-au dat bătuţi în faţa cuvintelor de descurajare, Cristian Andrei Jumuga va rămâne mereu viu!
 
Contactată telefonic, Oana Manoilă, persoana care s-a implicat în campania derulată de cotidianul ZIUA de Constanţa, a rămas blocată la aflarea veştii: „Nu pot să cred! Îmi pare foarte rău! Nu am ce să zic! Nu mă aşteptam la aşa ceva!“.
 
În urmă cu câteva minute, Adelina Toncean a postat un mesaj pe contul său de Facebook: „30 de secunde pana în rai şi lumea te roagă să mai stai o secundă, o clipă de fericire şi gata totul! Fără cuvinte, fără sentimente. Viaţa este o aventură, ură, bucurie, soare de fericire. Lumea are un pahar de fericire, bucurie. Adrenalina, ura, frica curg cum curge sangele în vene şi nu poate fi oprit, stins, acoperit, absorbit. Hai, gata, 30 de secunde au trecut, cuvântul a cazut, timpul s-a oprit. Adio, sper să ne revedem în Rai”.
 
Drum bun, Cristian!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii