Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudorel Toader, despre propunerile de modificare a legilor justiţiei

ro

25 Oct, 2017 16:49 1301 Marime text
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, în dezbaterile de miercuri de la Parlament, că va propune ca Inspecția Judiciară să fie autonomă. Adică, nici în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, cum este acum, nici în subordinea Ministerului Justiției, cum era în varianta inițială, informează Digi 24.

Tudorel Toader a mai arătat că, în șase luni de la intrarea în vigoare a legilor justiției, va fi adoptată o lege specială care să reglementeze situația Inspecției Judiciare.

„Pe data de 23 august (data prezentării pachetului legilor justiției - n.r.), când se făceau exact șase luni de la numirea ca ministru, am spus cu privire la Inspecția Judiciară că sunt trei variante. Dați banda înapoi și vedeți că ceea ce am spus este corect și mențin și astăzi. Că indiferent de soluție, Inspecția Judiciară trebuie să aibă autonomie sporită, că sunt trei variante: de a rămâne la CSM, de a trece la Ministerul Justiției, dar, spuneam atunci, să nu uităm și a treia variantă, ca Inspecția să-și sporească independența, autonomia, să treacă precum la italieni, să devină o instituție absolut autonomă, pe baza unei legi speciale”, a declarat ministrul Justiției.


Ministrul Justiției a mai spus că la nivelul ministerului funcționează deja un grup de lucru care „schițează” proiectul legii privind Inspecția Judiciară.

„O echipă de colegi de la minister, cărora le-am încredințat această misiune, de a lucra, de a se documenta cu privire la statutul de organizare, de funcționare a Inspecției, pe diferitele modele existente în statele cu democrație consolidată”, a mai spus Tudorel Toader.

Potrivit ministrului, ambele variante sunt posibile : Parlamentul să preia proiectul sau Guvernul să și-l asume și să-l trimită Parlamentului. „Cum a zis domnul președinte Iordache (Florin Iordache, ex-ministru PSD al Justiției - n.r.): «Nu mai așteptăm șase luni după intrarea în vigoare a legii, facem noi aici, direct, un proiect prin care autonomizăm Inspecția Judiciară»”, a declarat Toader.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii