Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Trofeul calităţii" Adrian Năstase pierde la CEDO

ro

11 Dec, 2014 14:43 1445 Marime text
CEDO a decis, azi, că verdictul de condamnare în cazul lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii nu contravine Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, respingând plângerile făcute de fostul premier referitor la decizia instanţei din România. Decizia instanţei de la Strasbourg este definitivă.
 
Adrian Năstase a reclamat faptul că verdictul dat împotriva sa, urmare a unor proceduri incorecte, condamnarea la închisoare şi consecinţele suferite în urma deciziei, precum imposibilitatea de a avea o viaţă normală de familie, pierderea carierei profesionale şi politice, dar şi reflectarea cazului său în media, au constituit "un tratament umilitor" şi au avut ca rezultat încercarea sa de a se sinucide, transmite Mediafax.
 
Totodată, CEDO a respins plângerea fostului premier privind lipsa unei instanţe "independente şi imparţiale".
 
Curtea de la Strasbourg a decis că nu există "niciun fel de circumstanţe care să justifice îngrijorările domnului Năstase referitoare la transferul judecătorului în cauză din funcţia de procuror-şef de secţie al DNA în postul de judecător". De asemenea, judecătorii europeni au stabilit că nu există temei pentru plângerea fostului premier privind "existenţa unei relaţii de subordonare sau dependenţă între Înalta Curte şi biroul Procurorului general".
 
În ceea ce priveşte plângerea referitoare la faptul că Înalta Curte a audiat peste 700 de martori ai acuzării şi doar cinci ai apărării, CEDO a precizat că discrepanţa dintre numărul martorilor acuzării şi cei ai apărării nu dovedeşte faptul că Adrian Năstase a fost împiedicat să solicite martori, aşa cum au făcut procurorii.
 
CEDO a respins şi alte plângeri ale fostului premier Adrian Năstase, apreciind că sunt "nefondate" sau incompatibile cu dispoziţiile Convenţiei sau nu au fost epuizate toate căile de recurs interne.
 
Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, de ICCJ, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care era acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii